2014. április 3.

Szerző:
S. K.

Innovációs Nagydíjjal elismert hegesztési eljárás

Március 28-án a Parlamentben ismertették a Magyar Innovációs Alapítvány által – a Magyar Innovációs Szövetséggel, a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a Vidék­­fejlesztési Minisztériummal és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával együtt – 22. alkalommal meghirdetett Magyar Innovációs Nagydíj pályázat eredményét. A 2013. évi Innovációs Nagydíjat a KVV Kőolajvezetéképítő Zrt. érdemelte ki.


A pályázaton azok a Magyarországon bejegyzett vállalkozások vehettek részt, amelyek 2013-ban kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítménnyel (új termékek, új eljárások, új szolgáltatások értékesítése) jelentős üzleti hasznot értek el. Az innováció kiindulási alapja kutatás-fejlesztési eredmény, szabadalom, know-how alkalmazása, technológiatranszfer egyaránt lehetett. E szempontok alapján a 2013. évi Inno­vációs Nagydíjat a siófoki KVV Kőolajvezetéképítő Zrt. érdemelte ki nagyszilárdságú csőtávvezetékek hegesztésfejlesztéséért.

A siófoki cég 450 dolgozóval a legnagyobb magyar vezetéképítő vállalat, éves árbevétele 10-15 milliárd forint. A Kőolajvezetéképítő Zrt. (KVV) telephelyén és laboratóriumában – több száz roncsolásmentes és roncsolásos anyagvizsgálat elvégzésével és ezek szisztematikus kiértékelésével – egyedülálló hegesztési eljárást dolgoztak ki. A hegesztési eljárást sikerült elfogadtatni a lengyel gázvezetéki üzemeltető céggel, a Gaz-Systemmel. Az adott eljárással a KVV által Lengyelországban lehegesztett 200 kilométernyi gázvezetékek varratai kielégítették a megkívánt minőségi és mechanikai előírásokat. A sikeres fejlesztésnek, az új technológiai alkalmazásnak köszönhetően – 2013 végéig – csak Lengyelországban 5,1 milliárd forint árbevételt ért el a KVV, az átlagosnál jóval nagyobb nyereséghányad mellett. Az új technológia birtokában, nemzetközi szinten további jelentős piacbővülésre számíthat a cég.

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2013. évi Ipari Innovációs Díját a Mediso Orvosi Berendezés Fejlesztő és Szerviz Kft. kapta a nanoScan PET/MRI integrált preklinikai in vivo képalkotó rendszerért. (A Mediso Kft. Budapest egyik leginnovatívabb középvállalata, 200 munkatársat foglalkoztat, évi árbevétele 6-8 milliárd forint.) A fejlesztés eredményeként a nanoScan PET/MRI az egyetlen olyan preklinikai berendezés, melyben nagy teljesítményű PET gyűrű bizonyítottan zavartalanul működik az MRI közvetlen közelében, beleértve a klinikai berendezéseket is.

A Vidékfejlesztési Minisztérium 2013. évi Környezetvédelmi Innovációs Díját az EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft. kapta új generációs alumínium elektrolit kondenzátor és EPCOS teljesítmény induktivitások kifejlesztéséért. Az új fejlesztésnek köszönhetően a kondenzátorok élettartama akár 50-60 százalékkal is növelhető, emellett a környezeti terhelés 5 százalékkal csökkenthető. A környezeti terhelés csökkenésével a Szombathelyen gyártott termékek becsült szén-dioxid-kibocsátásának csökkenése évente 500 tonna.

A Vidékfejlesztési Minisztérium 2013. évi Agrár Inno­vációs Díjában a TeGaVill Kft. részesült a szántóföldi lágyszárú növénytermesztés melléktermékeit felhasználó, környezetterhelést csökkentő agroenergetikai technológiák és azokat biztosító géprendszerek kifejlesztéséért. A komlói TeGaVill Kft. 80-85 főt foglalkoztató középvállalkozás.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2013. évi Innovációs Díját az Egis Gyógyszergyár Nyrt. nyerte el a hipertónia kezelésére kifejlesztett Egiramlon® készítményének gyártásáért és forgalmazásáért. Az Egiramlon® olyan hatóanyagokat tartalmaz egy kapszulában, melyet 377 ezer beteg szed Magyarországon – eddig jellemzően – két külön tablettában.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2013. évi Innovációs Díját a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt., az I-Cell MobilSoft Zrt. és az ARH Hungary Zrt. érdemelte ki a HU-GO Elektronikus Útdíjszedési Rendszer megvalósításáért. A rendszer segítségével beszedett útdíj 2013-ban meghaladta a Széll Kálmán Tervben tervezett bruttó 75 milliárd forintos mértéket. A rendszerben 2013. december végéig több mint 32 ezer ügyfél regisztrálta közel 113 ezer tehergépjárművét. A tervezett 42 milliárd forinttal szemben 20 milliárd forintból valósult meg a beruházás.

A Magyar Innovációs Szövetség 2013. évi Start-up Innovációs Díját a Tresorit Kft. kapta fájlmegosztási és szinkronizálási szoftver kifejlesztéséért. 2009-ben egy háromfős, a titkosítási eljárásokért és kutatásért rajongó csapat megosztási rendszerek titkosítását lehetővé tevő kutatásba kezdett a Budapesti Műszaki Egyetemen működő CrySyS IT biztonsági laborban. A Tresorit Kft. saját fejlesztésű, szabadalmaztatott titkosítási technológiájával és a megosztható, kliens oldali titkosítással világviszonylatban is élen jár a felhő alapú tárhelybiztosítás és fájl­megosztással foglalkozó szolgáltatók között.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka