Innovatív megoldások a hazai öntödéknek

A régi magyar öntészet emlékei mellett sétálva arról beszélgetünk az 1845-ben alapított Ganz-gyár egykori öntödéjében működő Öntödei Múzeumban, milyen méltatlanul vált mellőzötté ez a szakma. Sokan azt hiszik, hogy már meg is szűnt a hazai gyártás, pedig épp ellenkezőleg, ma is közel száz öntöde működik Magyarországon. Szombatfalvy Rudolf és dr. Szombatfalvy Anna kohómérnökök állítják, hogy ennek az ősi mesterségnek nemcsak a múltja volt szép hazánkban, hanem érdekes a jelene is, és az Alba Metall 1991 Mérnöki és Kereskedelmi Kft. vezetőiként mindketten meg vannak győződve arról, hogy a mai modern öntészetben szükség van innovációra, fejlesztésre és háttériparra.


Az ipari társadalmakban elengedhetetlenül fontosak az öntvények, gondoljunk csak a gépkocsikra, teher­autókra, vonatokra. A múzeumban látható öntöttvas kályhák, tűzhelyek, faszenes vasalók pedig eszünkbe juttatják, milyen közvetlenül szóltak bele mindennapi életünkbe az öntvények. Szombatfalvy Rudolf arra is emlékeztet, hogy a 19. század második felében olyan korszakalkotó találmányok, világszerte ismert szabadalmak születtek Magyarországon, mint a Ganz Ábrahám saját szabadalma alapján gyártott kéregöntésű kocsikerék, melyet Európában először hazánkban alkalmaztak sikerrel, vagy a szintén a Ganz-gyárban fejlesztett hengerszék, amelybe kopásálló, kéregöntésű őrlőhengereket helyeztek. Ugyancsak magyar találmány a réselt alumíniumharang, egy fantasztikus ötlet, amely az alkotó korai halála miatt nem teljesedhetett ki egészen.

Szombatfalvy Rudolf egyetemisták csoportjának mutatja be
a Foseco termékek alkalmazhatóságát a GIFA-n, az öntészeti világkiállítás és vásáron

Milyen ez a szakma napjainkban? – kérdezem Szombatfalvy Rudolfot.
– Az 1970-es évekhez képest a magyar ön­tészet hatalmas változáson ment át. Az akkori tízezer tonnáról napjainkra száztízezer tonnára növekedett az alumíniumöntészet. A megtízszereződött termeléshez pedig beruházókra, fejlesztőkre, képzett szakemberekre és megfelelő háttérre volt szükség. A modern alumíniumöntödék a gépjárműipar, illetve más hasonlóan magas igényű felhasználók beszállítóiként új igényekkel álltak elő. Ezeknek a kielégítésére alapítottuk az Alba Metall 1991 Kft.-t, melynek fő feladatai közé tartozik az öntödék munkájához szükséges mérnöki segítség nyújtása és olyan segédanyagok beszállításának a biztosítása, amelyek lehetővé teszik a minőségi és a mecha­nikai tulajdonságok javítása mellett a hibamentességet, valamint a gazdaságos termelést. Az öntödék teljesítményének növelését szolgáló átfogó megoldások és segédanyagok területén egyik piacvezető cég, a Vesuvius-Foseco kizárólagos kép­viseletét látjuk el Magyarországon, és az előzetes méréseket, vizsgálatokat követően ügyfeleinknek olyan termékeket ajánlunk, amelyekkel csökkenthető az öntödei selejt, növelhető az öntvények szilárdsága, csökken a fajlagos anyagfelhasználás, ami által költséghatékonyabbá válik a gyártás.

Dr. Szombatfalvy Anna, a járműipari öntvénygyártás és az alu­mínium­olvadékok optimalizálásának specialistája a hazai öntészeti iparra hívja fel a figyelmet, mert szerinte ezzel sokan nincsenek tisztában.

Hogyan képzeljünk el egy mai modern öntödét?
– Először is nincs kosz és por, ehelyett tisztaság van, valamint egyre több helyen automatizálják az öntősorokat, ami persze nem jelenti azt, hogy többé nincs szükség jó szakemberekre. Épp ellen­kezőleg, ez a szakma kiugrási lehetőséget biztosít a fiatalok számára. Megfelelő nyelvtudással egy kohómérnök előtt nyitva a világ, és nőként is lehet érvényesülni ezen a területen, ahogy ezt az én és a kolléganőim példája bizonyítja. Az utánpótlást viszont nehezíti, hogy a világon nagyon kevés helyen van igazi kohómérnökképzés, és technikusképzés már szinte nincs is az országban. A fiatalok körében alig ismert, nem tekintik trendi lehetőségnek, pedig az életnek alig van olyan területe, ahol ne használnánk öntvényeket, és a mai öntödék itthon világszínvonalú gyártásra képesek.

Dr. Tóth Levente, dr. Szombatfalvy Anna és Duró László
a 2010. év MÖSZ (Magyar Öntészeti Szövetség) díjazottjai

Ehhez mi azzal járulunk hozzá, hogy az Alba Metall Mérnöki Irodában ügyfeleink műszaki, környezetvédelmi problémáira kínálunk innovatív meg­oldásokat azonnal, akár raktárról is. Én évekkel ezelőtt ezt a szakmát választottam, és soha nem bántam meg a döntésemet. Nagyon megszerettem nemcsak a mesterséget, hanem az összetartó közösséget is. Öröm ebben a szakmában dolgozni, öröm ezekhez az emberekhez, ehhez a nagy „családhoz” tartozni.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka