2013. február 5.

Szerző:
B. Szabó Edina

Intsünk búcsút a netbooknak

Nyilvános helyeken már-már őskövületnek érzem magam – netbookom van, kifogástalanul működik, és bátran meg is mutatom a tabletek, okos­tele­fonok és egyéb kisméretű vagy pengevékony eszközök korában.


Tény, hogy igazán neki való tartót sosem találtam, az a típusú netbook, amelynek emelt talapzata van, így nem lehet bepasszírozni egyetlen hagyományosabb tokba sem. Természetesen nem ez az elsődleges oka a netbookok piaci kivonásának – egyszerűen gazdaságtalan, nem versenyképes a gyártásuk. Ha pedig az utolsó darabok is gazdára találnak, ez a termékkategória végleg eltűnik.

Az Asus és az Acer hivatalosan is bejelentette, hogy már nem gyárt új netbookot, a kérdés csak az, mi lesz az alternatíva? Az olcsó, kicsi gépeknek ugyanis nincs megfelelő helyettesük: azok, amelyeknek ma hosszú az üzemidejük, ugyanakkor tartalomgyártásra, komoly prezentációkra is alkalmasak, kicsik és könnyen hordozhatók, semmiképpen nem nevezhetők kedvező árúnak.

A táblagépek, bár valóban mobilak, felhasználási területük okos használattal sokrétű. A legtöbb feladatra elég lehet egy táblagép is, igaz, kell hozzá legalább egy bluetoothos billentyűzet, vagy a tartalomgyártáshoz egy klaviatúrás dokkoló. Viszont nem alkalmasak prezentációk, komolyabb dokumentumok szerkesztésére.

A jelenlegi egyéb, könnyen hordozható gépek meglehetősen drágák. Igaz, a netbookok hor­dozhatóság terén is elvesztették piacuk egy részét a táblagépekkel szemben, dizájn és teljesítmény szempontjából pedig szintén elmaradnak a drágább ultrabookok mögött.

A netbookok egyedüli vonzereje a vásárlók megnyerésére jószerével csak az ár. Mivel a kisméretű gépek várhatóan továbbra is keresettek maradnak, érdekes lesz látni, hogy vajon a fejlődés során az ultrabookok családja bővül költséghatékonyabb megoldással, vagy a tabletek fejlesztése indul – akár a hordozhatóságuk kárára is – a netbook funkcióinak irányába. Mindenesetre a „hackerek álma”, a telefonkábelt és USB csatlakozót, kártyaleolvasót egyaránt tartalmazó gépek ideje, úgy tűnik, lejárt.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka