2012. január 3.

Szerző:
B. Szabó Edina

IP-címet minden porszemnek!

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), valamint hazai intézmények kezdemé­nyezésére 2011. december 14-én tartotta alakuló ülését a Magyar IPv6 Fórum, amelynek elsődleges célja az egyre sürgetőbbé váló Ipv6 technológián nyugvó internet elterjedésének támogatása, az IPv6 protokollban rejlő műszaki és alkalmazási lehetőségek feltárása, megismertetése, az IPv6 tech­nológiára való áttérés tudatosítása és bevezetésének elősegítése, felgyorsítása Magyarországon.


Volt egyszer egy ARPANET (Ad­van­ced Research Projects Agency Network), amelynek fejlesztésé­hez a hatvanas években kezdett hozzá az Amerikai Védelmi Minisztérium, s elsődleges feladata a katonai és kutatói pontok közötti gyors és stabil kommunikációnak a létrehozása volt. Erre a rövid bevezetőre csupán azért volt szükség, mert bár elégszer hallottuk mindezt, hajlamosak vagyunk a rendkívül gyors, szinte csak exponenciálisan leírható technológiai fejlődést figyelmen kívül hagyni. Napjainkra ugyanis az ARPANET-ből internet lett, felhasználóinak száma – amely csoport már messze nem kizárólag katonai vagy tudományos – pedig meghaladja a kétmilliárdot, ez a szám évente 14 százalékkal növekszik.

  • 2010 végén 255 millió weboldalt jegyeztek, egy év alatt 21,4 millió új oldalt hoztak létre.
  • 2010-ben az elküldött elektronikus levelek száma meghaladta a 100 trilliót, ez naponta átlagosan 294 milliárd e-mailt jelent.
  • Jelenleg havonta több mint 3 milliárd fotót töltenek fel a Facebookra.
  • Jelenleg naponta 2 milliárd videót néznek meg a YouTube-on.

Az internethez kapcsolódó számok többségét, bár felfogjuk, valójában érzékelni még sem tudjuk, mint ahogyan azt sem, hogy hétmilliárd ember él a Földön. A hétmilliárd ember közül sokan használják az internetet. Vannak, akik több célból, több platformon és nagyobb felhasználói fogyasztással kapcsolódnak a hálózathoz. A társadalmilag elvárt mobilitás, a mindennapi élethez köthető mobil eszközök – laptop, tablet, okos telefon és így tovább – teljes körű haszná­latával elérkezett az az idő, amikor bizony takarékoskodni kellene a szerverkapacitással, a tárhelyekkel, az IP-címekkel. Mára valósággá vált az internet megjelenésekor még csupán elméleti síkon problémaként megjelenő IP-protokollok véges számának elérése.

A kutatók, hálózati stratégák és kapcsolódó szakmai csoportok már a kilencvenes évek óta komoly területként kezelik mindezt, így a BME szakemberei is, akik 1997 óta folytatnak az Ipv6 témában kutatásokat. Ahogyan ez a technológiai fejlődésben lenni szokott, a 2000-es években ez a munka hihetetlenül felgyorsult, 2011. december 14-én pedig megalakult a Magyar Ipv6 Fórum.

Az alapító tagok között a kezdeményezők (BME) és a már az ezredforduló óta az IPv6 iránt elkötelezett Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIF) mellett az IPv6 ügy több további itthoni támogatója is megtalálható: a Magyar Telekom Nyrt., az Ericsson Magyarország Kft., a Cisco Systems Magyarország Kft., az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE), valamint az Internet Szolgáltatók Tanácsa.

Az alakulást követő sajtótájékoztatón elhangzott, hogy valóban a tudatosítás a kiemelt cél. Arra a kérdésre, hogy hazánk mennyire van lépéskényszerben, tömör válasz érkezett: már el is késtünk. Ezért a 2012 tavaszára tervezett Ipv6 konferencia fő célja a tájékoztatás lesz, bepillantást engedve az eddig nemzetközi szinten koordinált kutatás-fejlesztési folyamatba, bemutatva mind az üzleti élet szereplőinek, mind a lakossági fogyasztóknak az átállást, amely a folyamatos kutatások eredménye­kép­pen valószínűleg nem, vagy alig észrevehető szoftverfrissítésként történik majd meg.

A Magyar IPv6 Fórum nyitott szerveződés, tagja lehet minden olyan természetes személy, illetve jogi személyiséggel rendelkező intézmény, vállalat és egyéb szervezet, amely egyetért céljaival, az Alapszabályban fog­lal­takat elfogadja, és mindezt a csatlakozási nyilatkozat aláírásával kinyilvánítja. Lapunk kérdésére a jelenlévők elmondták, jóllehet a téma kiemelt az Európai Unióban, hazánkban az IT területnek jelenleg nincs egységes politikai kommunikációja. Természetesen ez nem akadálya a munkának, hiszen a különböző kulcsterületek képviselői – akár üzleti, akár közigazgatási területről érkeztek – elsősorban valós és független, kiemelten szakmai szervezet működtetésére töre­kednek.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka