2013. augusztus 5.

Szerző:
B. Szabó Edina

IT biztonság – újabb biztosítási terület

A biztosítótársaságok nemzetközi szinten a ter­mékfejlesztésben és a jobb ügyfélközpontú­ság-ban látják a legnagyobb növekedési lehetőséget – mutat rá az EY nemzetközi tanácsadó legfrissebb nemzetközi iparági felmérése. A jelentésből az is kiderül, hogy a szektor számára továbbra is komoly kihívást jelentenek a jelenlegi makrogazdasági trendek, valamint a szabályozói környezet. A biztosítók mind több figyelmet fordítanak az IT biztonságra is, mi több, 2015-re az ebben rejlő kihívás jelentheti a harmadik legnagyobb kocká­zatot a biztosítók számára.


A kockázati tényezőket és lehetőségeket figyelembe véve jelenleg – a növekedés és a versenyképesség ér­dekében – a biztosítótársaságoknak határozott fejlesztésbe kell kezdeniük. Vonatkozik ez a tőke- és eszköz­stratégiájuk optimalizálására, az árversenyre, és természetesen talán az eddigieknél is jobban meg kell felelniük a fogyasztói elvárásoknak. A tanulmányból az is egyértelműen kiderül, hogy a biztosítócégeknek is alacsonyabb nyereségre és szigorúbb szabályozói környezetre kell készülniük az új gazdasági környezetben.

A technológiai kihívásokat ugyanakkor nehéz követ­niük, hiszen a biztosítók is éppen olyan vállalatok, mint az egyéb cégek – IT területük működésük kiszolgálását biztosítja. Így e szektornak célszerű lenne a banki szektorral összefogni, hiszen a magyar bankszektorban évek óta kiemelt téma és fejlesztési projektek tárgya az ügyféladatokból kinyerhető üzleti intelligencia, az ügyfélélmény és az ügyfélajánlatok célzottságának javítása, az ügyfélmegtartás növelése a lemorzsolódás előrejelzésével. Ezt a projektek során felhalmozódott tapasztalatot kiválóan be lehet építeni.
A cégvezetők a lehetőségek listáján az első helyre sorolták a terjesztést és a termékek fejlesztését. Ezt követi a minden korábbinál korrektebb ügyintézés, az ügyfél-elégedettség és ügyfélbizalom megerősítése érdekében. A harmadik helyen az értékesítés átalakítása szerepel annak érdekében, hogy a cégek meg tudjanak felelni a változó fogyasztói elvárásoknak. E kérdés sú­lyát bizonyítja, hogy a biztosítók szerint 2015-re ez lesz a legfontosabb növekedési lehetőség cégük számára.
A növekedési lehetőségek mellett természetesen a ki­hívások „felderítése” is komoly szerepet kapott, a kérdé­sekre adott válaszok – amelyek 65 ország iparági döntéshozóinak véleményét tükrözik – alapján a biztosítók számára a jelenlegi makrogazdasági trendek jelentik a legnagyobb kihívást. A lista második helyén a szabá­lyozói környezet, a harmadikon az eurózóna pénzügyi-gazdasági válsága áll.
Jövőbe mutató, hogy a cégeknek egyre nagyobb prob­lémát jelentenek az adatbiztonsághoz és a cyber­bűnö­zéshez kapcsolódó kérdések. A cégvezető válaszadók szerint 2015-re egyértelműen az IT biztonság jelentheti a harmadik legnagyobb kockázatot cégükre nézve.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka