2018. április 4.

Szerző:
S. I. K.

Jedlik Ányos-díjas kutatók

A Jedlik Ányos-díjat hagyományosan a március 15-i nemzeti ünnephez kapcsolódóan adják át a kimagaslóan sikeres fel­találói és iparjogvédelmi munkásság elismeréseként.


2018-ban Jedlik Ányos-díjat kapott Juhász Márton, a Now Technologies Zrt. alapítója a kerekesszék-irányító rendszer – amelynek segítségével a nyaktól lefelé mozgásképtelen emberek a fejük mozgatásával vezérlik közlekedésüket, illetve kommunikációjukat – fejlesztéséért. Kemény Lajos, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának igazgatója, akinek tudományos munkássága a bőr immunrendszerére, a gyulladásos bőrbetegségek patogenézisére, a fotodermatológiára irányul. Láng László mezőgazdasági genetikai szakmérnök közreműködésével nemesített búzafajtákat termelnek az ország búza vetésterületének több mint felén. A jelentős szabadalmi portfólióval rendelkező Volk Balázs vegyészmérnöknek, az Egis Gyógyszergyár hatóanyagfejlesztési igazgatójának szakterülete az originális és a generikus gyógyszerkutatás.

Juhász Márton nevében édesapja, Juhász Sándor, Volk Balázs, Láng László, Kemény Lajos és Gazda István a díj­átadási ünnepségen.

A honoris causa Jedlik Ányos-díjat kétévente adományozzák annak, aki közéleti tevékenységével, életművével jelentősen hozzájárult a magyar szellemi tulajdonvédelmi kultúra és tudatosság fejlődéséhez. Ezt az elismerést idén Gazda István tudománytörténész, a Magyar Tudo­mánytörténeti és Egészségtudományi Intézet igazgatója, a modern fizika tantárgy tanára, a fizikatörténet kutatója vehette át.

A díjakat Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára és Luszcz Viktor, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke adta át. Az elismerést 1996-os alapítása óta több mint százan vehették át.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka