jUNIoroktól a Juniorokig – avagy minden fiatalból lehet egyszer professzor

A Széchenyi István Egyetem és az Universitas-Győr Nonprofit Kft. hosszú évek óta dolgozik azon, hogy a tudomány kijusson az intézmény falain túl, ezáltal minél több fiatalnak hozza testközelbe a felfedezés és az ismeretek világát. A közös munka eredményeként olyan rendezvénysorozatok váltak hagyománnyá, melyek méltán arattak tetszést a résztvevők körében.


Hallás-élmény, avagy élmény-e a hallásélmény? Milyen autóval fogunk közlekedni húsz év múlva? Milyen a csillagok születése és haláltusája?
A jUNIor Egyetem középiskolás résztvevői ezekre és még sok más érdekes kérdésre kaptak választ, miközben az egyetemi oktatók végigkalauzolták őket a fizika, a kémia, a logisztika, a csillagászat, a járműépítés, a villamosságtan és a nanotechnológia egy-egy szeletén.

A témákat gondolatébresztőnek szánták az előadók a leendő „junior professzoroknak”, hogy felkeltsék érdeklődésüket a műszaki és természettudományos témák iránt. A résztvevők az előadások után testközelből nézhettek meg kísérleteket, mintegy kedvcsinálóként, majd csapatokra osztva versenyezhettek a más iskolákból érkező társaikkal a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ interaktív technikai játékainak segítségével.

Látványos kísérletek a Mobilis Interaktív Kiállítási Központban

Talán közhely, de mégis igaz, hogy az éremnek mindig két oldala van. Erre az örök igazságra mutatott rá az Interdiszciplináris előadás-sorozat minden állomása, amelynek kapui mindenki előtt nyitva álltak. Az előadások során egy a jogi és egy a műszaki területen tapasztalt előadó saját tudományterülete felől közelített meg egy hétköznapi problémát, kérdést, mindezt figyelemfelkeltően, gyakorlati példákkal illusztrálva. Gondoljunk csak arra, hogy ki van tisztában az internetes fájlcsere jogi vonatkozásával? Vagy hogy mi történik az internetes vásárláskor, miután a megrendelés gombra kattintottuk, addig, amíg át nem vesszük a megrendelt terméket, és milyen jogaink vannak ilyen esetben? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel is foglalkozott az előadás-sorozat. Az előadások népszerűségére jellemző, hogy azokat nemcsak a laikus közönség, de az adott szakterületek képviselői is érdeklődve hallgatták.

Láthat-e helyettünk az okostelefon? – kísérlet a jUNIor Egyetemen

A felsőoktatásba készülő diákokon és a nagyközönségen kívül megszólította a projekt a jövő leendő professzorait is. A Junior Professzori Klubok keretében különleges alkalom nyílt tapasztalt professzorokkal, kutatókkal való kötetlen beszélgetésekre, amelyek során az egyetem fiatal munkatársai és hallgatói betekintést nyerhettek a kutatói, oktatói pálya szépségeibe, a meghívott professzorok különleges életútjaiba. Az előadók színes élettapasztalatából kiderült, hogy volt, akit a megérzései vezettek az üzleti pályáról a kutatói pályára, míg más hosszú évek tudatos munkája eredményeként jutott el a professzori címig. A kötetlen találkozások legfontosabb üzenete az volt, hogy a lehetőség adott, minden fiatalból lehet egyszer professzor…
A projekt európai uniós támogatásból, a TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0056 projekt keretében valósult meg.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka