2014. május 5.

Szerző:
Szegedi Imre

Kalandra fel!

Az előremutató, mindenki által vállalható, támogatható célok elérése olykor éppen azokon bukik meg, akikre a célokat kitalálták.

A cél ugyanis az – ennek megvalósításán dolgozik a tavaly felállított Budapest HUB munkacsoport, melyben a szakminisztérium mellett a hazai startup világ szereplői is szerepet vállaltak, többek között Árvai Péter a Prezitől, Hild Imre az iCatapulttól vagy Simó György a Day One Capitaltól –, hogy 2020-ra Budapest legyen Kelet-Közép-Európa startup fővárosa. Az idei Startup Tavasz is ennek a koncepciónak a jegyében indult. A megvalósításra van még hat évünk. Ennyi elegendő lehet az általánosnak mondható pesszimista, sehova se vezető gondolkodás­módunk megváltoztatására.

„Magyarországon 100-ból 96 fiatal nem tervezi, hogy valaha saját vállalkozást indít, és ha ez a szám a következő években drasztikusan nem változik, akkor a nagy ellátó rendszerek fenntarthatatlanná válnak” – figyelmeztetett a Startup Tavasz egyik rendezvényén Böszörményi Nagy Gergely, a Design Terminál főigazgatója. Igaza van. Ha nincs mersz a saját ötletet megvalósító vállalkozás elindítására – például azért, mert ötlet sincs –, akkor nem jutunk előbbre.

A fővárosba érkező befektetők első kérdése, hogy meddig várat még magára a budapesti startup centrum beindítása? A nagyvilágban ugyanis köztudott, hogy Magyarországon minden feltétel adott az innovatív cégek idevonzásához. Előnyös a földrajzi elhelyezkedésünk, jól képzettek a szakembereink, és most végre úgy látszik, hogy a megvalósulási formáit kereső szellemi tőkéhez pénzügyi források is párosulnak. A magyar vállalkozások fejlesztésre fordítható, 2020-ig rendelkezésre álló európai uniós támogatások mértéke ugyanis csaknem 140 milliárd forintra tehető. Ez az összeg már elegendő lehet ahhoz, hogy lökést adjon a tőkehiányos, friss alapítású startupoknak. Az állami támogatás ugyan jelentős segítség, hosszú távon azonban fenntarthatatlan. A cél, hogy az ötletekben gazdag garázscégek a piaci befektetők érdeklődését keltsék fel.

Az adórendszerrel is segítené a kormány a startupokat, és idén őszre erről konkrét javaslat is készülhet, hogy azt még időben be lehessen építeni a 2015-ös költségvetésbe – mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára a Startup Tavasz 2014 rendezvénysorozat indító tájékoztatóján.
Pénz is lesz tehát, már csak vállalkozni kellene. Százból nem négynek, sokkal többnek. Egyébként búcsút mondhatunk a startup főváros koncepciónak.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka