2012. május 3.

Szerző:
Szegedi Imre

Kitörési pont a túlélésért

„A zöldgazdaság fejlesztése kitörési pont lehet a válsággal birkózó országok számára” – mondta még tavaly Olajos Péter, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdaság-fejlesztésért és klímaügyekért felelős helyettes államtitkára, aki ugyan már nem államtitkár, de az a gondolata továbbra is érvényes, hogy az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés új munkahelyeket hozhat létre, és csökkentheti az ország földgáz- és kőolajimportját. Na és csökkenti a környezetszennyezést, a természet további pusztítását.

Az Európai Unió tagországai 1990-hez képest 2020-ra 20 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását. Egyes vélemények szerint 30 százalékos visszafogást is kibírnának. Magyarország 1987-hez képest napjainkra 36 százalékkal mérsékelte kibocsátását, de bőven maradt még lehetőség a további csökkentésre, különösen a közlekedés és az épületek szigetelésének korszerűsítésével. Az Ecofys nemzetközi kutatóintézet tavalyi tanulmányából az derült ki, hogy a magyar gazdaságban a 30 százalékos kibocsátáscsökkentést célzó befektetések is rentábilisak. Akkor lépjük ezt meg a nagy egész, a bolygó védelme érdekében. Mi is, mások is.

A világ vezetői már felismerték – szavakban mindenképpen –, hogy az ökológiai, gazdasági és szociális válság egymásból táplálkozik. Világossá vált, hogy a gazdasági válság további mélyülését csak a biodiverzitás megőrzésével és a természeti erőforrások fenntartható használatával kerülhetjük el. Az idén tavasszal útnak indított Svájci–Magyar Együttműködési Program is arra fókuszál, hogy minél szélesebb körben tudatosuljon: a biológiai sokféleség megőrzése nélkül a gazdaság sem képes teljesíteni.

Hiába tudjuk, mit kellene tennünk, a mai napig nem sikerült megállítani az élő­világ változatosságának pusztulását. Ennek okait elemezve belátható, hogy hatékony eredményt csak komplex megközelítésben lehet elérni. Össze kell tehát fog­nia közgazdásznak és politikusnak, természetvédőnek és kutatónak a minden szereplő számára optimális megoldások megtalálása érdekében. Egyébként belefulladunk az általunk „gyártott”, szén-dioxiddal dúsult légkörű levegőbe, vagy éhen halunk a halaktól „mentesített”, elszennyezett vizek partján.
Ha valóban a zöldgazdaság a megoldás, élnünk kellene az általa kínált lehetőségekkel.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka