2019. június 4.

Szerző:
Dr. Tubak Vilmos ügyvezető igazgató

Kombinált diagnosztikai teszt a humán papillomavírus kimutatására

A humán papillomavírusok által okozott megbetegedések napjainkban igen nagy figyelmet kapnak nemcsak a lakosság, hanem az egészségügyi kormányzat részéről is. Ennek oka, hogy olyan vírusról van szó, amely nem okoz akut, jól látható tüneteket, de a kellő szakorvosi felügyelet hiányában hosszú távon (5-10 év alatt) akár rosszindulatú daganatos elváltozásokat is okozhat. Éppen ezért a vírus korai kimutatásának óriási jelentősége van az egészséges állapot megőrzésében és a betegségek elkerülésében.


A Creative Labor Kft. projektjében munkatársaimmal egy kombinált diagnosztikai kit létrehozását tűztük ki célul, amely – a PCR-en alapuló és a vírus DNS jelenlétének igazolását célzó molekuláris vizsgálaton kívül a citológiai vizsgálat elvégzését is lehetővé teszi ugyanabból a mintából – nagymértékben elősegítheti a vírus által okozott betegségek megelőzését.

A HPV vírusok genetikai állománya (genomja) egy 7,8–8,0 kilobázis (kb) méretű DNS-ből áll, amely az egyik vírusfehérje biológiai aktivitása révén ké­pes beépülni a gazdasejt genetikai állományába, és ez a rákos elváltozás kialakulása szempontjából valódi veszélyt jelent. Ezért rendkívül fontos a vírus DNS kimutatása, a vírus altípusának meghatározása, mivel a korai gének termékei – akár későbbi kifejeződés révén is – a rákmegelőző állapot kialakulását is elősegíthetik. A sejtek alaki és festődési tulajdonságaiban bekövetkező változá­sok a szakember számára mikroszkópos vizsgálattal észlelhetők. A leggyakrabban előforduló 16 és 18 altípus teszi ki az összes eset mintegy 80 százalékát. A rák­megelőző állapot korai, molekuláris és mikroszkópos módszerrel is történő de­tektálása életmentő lehet.

Citomorfológiai vizsgálatként az ún. Papanicolaou-fes­tés­sel végzett kenetvizsgálat helyett a citológus szakma a folyadékalapú (liquid-based cytology) vizsgálat elvégzését javasolja, amely pontosabb és megbízhatóbb információt szolgáltat. A vírus által okozott, mikroszkóposan is észlelhető eltérések kifejlődése azonban 6-8 évre tehető, és ténylegesen a vírus DNS-nek a gazdasejt genomjának különböző helyeire történő beépülése hozza létre.

A rákmegelőző állapot legmegbízhatóbb és legkorábbi kimutatását a folyadékalapú citológiai módszer(ek) és molekuláris (PCR) vizsgálatok kombinálásával végzik. Cégünk ennek a szakmai kihívásnak kívánt eleget tenni. Olyan kvantitatív, valós idejű PCR-rel kombinált vizsgálati eljárást fejlesztettünk ki, amely nemcsak a citológiai állapot meghatározását teszi lehetővé, hanem gyakorlatilag a HPV összes altípusának jelenlétét is igazolja – altípus-meghatározással együtt.

Egy kiegészítő reagens készlet és egy erre alkalmas berendezés segítségével – kutatási célokra alkalmas módon – a vírus beépülésének helyét is meg lehet vele határozni. A két vizsgálat ugyanabból a mintából elvégezhető, ha a megfelelő eszközöket és módszereket használja a nőgyógyász, valamint a laboratóriumi diagnosztikát végző biológus/szakorvos, illetve a citopatológus.

A projekt a GINOP- 2.1.7-15-2016-00168 számú, az Európai Unió által támogatott pályázat révén valósult meg.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka