2013. január 8.

Szerző:
S. K.

Hidrofilt Vízkezelést Tervező és Kivitelező Kft. • hidrofilt.hu/

Konténeres vízkezelő rendszer fejlesztése

A Hidrofilt Kft. 2011 januárjában kezdte meg GOP-1.1.1-09/1-2010-0244 számú, Konténerbe épített víztisztító berendezés technológia fejlesztése elnevezésű projektjét. A projekt célja egy konténerbe épíwtett mobil víztisztító család kifejlesztése volt, végső fázisban pedig a proto­típus megépítése, amely könnyen szállítható, szélsőséges körülmények között is egyszerűen telepíthető és gyorsan bevethető. Alkalmas jó minőségű ivóvíz előállítására folyóvízből és kútvízből. A rendszer alacsony üzemelte­-tési költségét garantálja a napcella rendszer és a külön­leges, minimális vegyszerigényű vízkezelési eljárás.


A Hidrofilt Kft. fejlesztőmérnök csapatának a Pécsi Tudományegyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem kutatói is segítettek.
A projektzáró konferencián az érdeklődők előadásokat hallhattak a technológia kialakítása során felhasznált innovatív műszaki megoldásokról és az új termékcsalád felhasználásának lehetőségeiről. Dr. Molnár Zoltán, a Hidrofilt Kft. fejlesztőmérnöke elmondta, hogy már a fejlesztési fázisban nagy érdeklődés kísérte a vízkezelő rendszert, amely alkalmas kisebb települések, ipari egységek és egyéb intézmények víz- és ivóvíz-ellátási problémáinak kezelésére. Kínai, vietnami, thai és nigériai partnerek érdeklődtek eddig a Hidro-Well névre keresztelt konténeres vízkezelők iránt.

A résztvevők megtekinthették a két konténerből álló prototípust és a hozzájuk kapcsolódó napcella rendszert.
A membránszeparáció legújabb eredményeiről dr. Galambos Ildikó, a Budapesti Corvinus Egyetem kutatója számolt be.
A természetes felszíni és felszín alatti vizek ivóvízként és technológiai vízként történő felhasználásáról pedig Dolgosné dr. Kovács Anita, a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karának docense tartott előadást.
Lakner Gábor kereskedelmi igazgató előrevetítette, hogy a sikeres projektzárást követően nem áll le a cégnél az innováció. A Hidrofilt Kft. 2013-ban a konténerbe épített szenny­vízkezelő technológia fejlesztésével kívánja tovább bővíteni termék­palettáját.


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka