2015. október 27.

Szerző:
Keszthelyi Tibor elnök-vezérigazgató, Főmterv Zrt.

Köszöntő

Köszöntöm az Innotéka magazin Nemzeti Közlekedési Napok alkalmából megjelent különszámának olvasóit a Főmterv Zrt. nevében. Az idén már hatodik alkalommal megrendezésre kerülő rendezvény a hazai közlekedési szakterület országos összközlekedési fóruma.


A közlekedés sikeres ágazat. 2015-ben a KÖZOP hétéves ciklusát zárjuk. Amint az előadásokból is kiderül, ebben az időszakban igen jelentős összegekből épült közút, újult meg vasúti fővonal és fejlődött a városi közösségi közlekedés, Budapest mellett több vidéki nagyvárosban is. Bízzunk benne, hogy a következő, a 2014–2020-as időszak a valamivel kisebb források mellett is – okosan felhasználva – hasonlóan szép eredményeket hoz.
Meggyőződésem szerint a közle­kedési rendszer- és infrastruktúra-tervezés a mérnöki tudományok „leghumánabb” része, hiszen a ter­vezett létesítményt emberek használják, „lakják”, idejük jelentős részét az ilyen célra kialakított környezetben töltik. A városok élhető köz­területeit nagymértékben a közlekedési funkció határozza meg.

A tervezői piac meghatározó szereplőjeként a mindennapokban ennek a kihívásnak kívánunk megfelelni, legyen szó közúti, vasúti vagy városi közlekedési infrastruktúra tervezéséről. Bármelyiket tervezzük is, a terv az azt használó emberről szól.
Mindig lehet jobban csinálni, a szüntelenül változó társadalmi-gazdasági környezet által befolyásolt külső trendeknek folyamatosan megfelelni, a szolgáltatási színvonal javításától, a jobb szervezéstől, az építészetileg is igényes városi dimenziók kialakításáig minden részletre kiterjedően tervezni.
Természetesen az egyes szakterületeken belül a technológiai fejlődés – sokszor új dimenziókat nyitó – megoldásai is befolyásolják a tervezést, gyakran teljesen új válaszokat kell adni az alapvető kérdésekre.

Ez a rendezvény szakmai előadásaival évről évre új gondolatokat hoz, újonnan felmerülő problémákkal szembesíti és továbbgondolásra készteti a résztvevőket.
Kívánom Önnek is, kedves Olvasó, hogy sok új ötlettel, gondolattal gazdagodjon a konferencián!•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka