2013. május 2.

Szerző:
Bencze Áron

Nemzeti Innovációs Hivatal • nih.gov.hu

Középpontban az innováció: Innotrends Hungary 2013

A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) egyik legfőbb feladata a hazai kutatás-fejlesztés és innováció nemzetgazdasági szintű ösztönzése, a hazai startup ökoszisztéma kialakításának szakmai támogatása, a vállalkozói szféra háló­zatosodásának előmozdítása – jelentette ki Korányi László, a NIH vezetője.


A Nemzeti Innovációs Hivatal június 11–12-én Budapesten, a Millenáris Parkban rendezi meg az Innotrends Hungary 2013 elnevezésű konferenciát és szakkiállítást. Kiket várnak elsősorban a rendezvényre?
– Reményeink szerint a magyarországi innovációs ökoszisztéma legtöbb szereplője képviseltetni fogja magát az eseményen, ahol a startup vállalkozásoktól a multinacionális nagyvállalatokon át egészen a magyar gazdaság motorját jelentő kis- és középvállalkozásokig mindenki számára kínálunk érdekes programokat. Természetesen a finanszírozói oldalra – bankok, hitel- és kockázatitőke-alapokat kezelő intézetek – is számítunk, ahogy az állami szakpolitikák felelőseinek jelenlétére is. A hazai és az uniós finanszírozású pályázatok ugyanis elengedhetetlen láncszemei az innovációnak. Csak a szakmai programokon legalább 250-300 érdeklődővel számolunk. Az előadások és prezentációk mellett nagy hangsúlyt helyezünk a kerekasztal-beszélgetésekre, melyeket több tematikus workshop keretében rendezünk meg. Azt szeretnénk, ha minden fontos szekcióban valódi párbeszéd és vita alakulna ki, hogy a konklúziókat felhasználhassuk majd a 2014–2020-as program tervezésekor.

Korányi László

Az államigazgatás egyik fontos feladata, hogy megszervezze az operatív programokat, melyek biztosítják, hogy a hét évben a lehető legjobban használjuk fel a forrásokat. Várhatóan mekkora összeg jut kutatás-fejlesztésre?
– A következő ciklusban lényegesen komolyabb összegek állnak majd a terület rendelkezésére: a tervek szerint a strukturális alapok 60 százalékát fordítjuk majd gazdaságfejlesztésre, a jelenlegi ciklus 16 százalékával szemben. A 2014-től kezdődő időszakban kizárólag ebből a forrásból mintegy 400 milliárd forint jut K+F-re és innovációra.

Harminc hazai startup vállalkozás kaphat térítésmen­tesen kiállítói helyet a szakkiállításon. Milyen elvárásokat támasztanak velük szemben?
– A NIH nyílt pályázati formában keresi a megfelelő start­uppe­reket. A beérkező munkákat innovatív és kezdő vállalkozásokat támogató szervezetek szakértőiből álló bizottság értékeli és rangsorolja. Elsősorban az ötlet technológiai újszerűségét, gazdasági és piaci megvalósíthatóságát, az elképzelés társadalmi hasznosulását vizsgáljuk.

Melyik iparágból várható a legtöbb jelentkező?
– A leglátványosabb fejlesztések az infokommunikációban zajlanak, ráadásul a mobileszközök igen széles körben mindennapi használati tárgyak lettek. Ugyanakkor a környezetvédelmi technológiák területén is egyre több érdekes és izgalmas, sőt időnként látványos megoldásokkal találkozunk, miként az alternatív energiatermelésben és felhasználásban, illetve az orvostechnikában és biotechnológiában is. A kiállítási lehetőség mellett a startup vállalkozások fejlődéséről egy filmsorozatot is készítünk azzal a céllal, hogy minél több fiatal kapjon kedvet a vállalkozáshoz. Alapvetően azt szeretnénk bemutatni, milyen kihívásokkal kell szembenézniük a kezdő vállalkozóknak, és hogyan lehet elkerülni a buktatókat. Nemcsak a tehetségkutató versenyek győzteseit lehet utánozni, nemcsak ők lehetnek sikeresek Magyarországon, hanem azok is, akik saját ötleteiket valósítják meg, és céget építenek. A kisfilmek májustól webes felületen lesznek láthatók.

A hazai gazdasági szereplők mellett kikkel találkoz­ha­tunk még az Innotrends Hungary 2013 konferencián?
– Nyitunk külföld felé is! Meghívtuk többek között az innovációban élen járó országok innovációs ügynökségeinek vezetőit, a Google és a Microsoft egy-egy szakértőjét, illetve az Európai Unió több tisztségviselőjét is. Az aktuális problémákat és kihívásokat vizsgáló fórumok mellett két jövőbe mutató szekciót is szervezünk a konferencián. Az egyiken az agykutatás legújabb irányzataival, a másikon pedig a valóban átütő IT technológiákkal fogunk foglalkozni.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka