Köztéri szobor lézerrel segített restaurálása

Restaurálni olykor nem csak régi tárgyakat kell. 2014. augusztus 20-án Fóton fölavatták gróf Károlyi István szobrát, amit még azon az éjszakán több liter zománcfestékkel öntöttek le.


A szobor a támadás után

A tisztítás a restaurálásban szokatlan problémákat vetett föl: adott volt egy frissen faragott carrarai márvány felület, melynek textúrája őrzi a megmunkálószerszámok legapróbb nyomait, míg a rajta levő szennyeződés nagyon vastag réteget képez, csak agresszív oldószerekkel oldható, föloldva viszont beszivároghat a kő pórusaiba, elszínezve azt.

Kézenfekvő megoldásként kínálkozott a lézeres felülettisztítás. Kisapáti Ivett restaurátor és dr. Márton Zsuzsanna fizikus évek óta együtt vizsgálják ennek restaurátori alkalmazásait a PTE Fizikai Intézetében. Itt viszont a festékréteg annyira vastag volt, hogy önmagában a lézerrel hónapokig tartott volna a munka. Így végül a kom­binált mechanikai, vegyszeres és lézeres módszerhez folyamodtak.

A fekete festék eltávolítása kiválóan és szelektíven működött a lézer infravörös, 1064 nanométeres hullámhosszán. Azokon a helyeken, ahol a piros festék a legvastagabb réteget képezte, szemcseszórással vékonyították el, majd acetonos pakolással kezelték. Ez nem vegyszeres lemosást, hanem acetonos papírvatta alatti felpuhítást jelent, ami után mechanikailag eltávolítható volt a festék jelentős része.

Acetonos pakolás eltávolítása után leváló festékréteg a nyakkendő alsó részén

Ezután került sor a lézeres tisztításra a piros festék által jól abszorbeált 532 nanométeres hullámhosszon.

Lézerrel félbetisztított felület a szobor hátoldalán

A lézerrel elérhetetlen repedésekből az apró festékszemcséket ismét kémiai módszerrel távolították el. Az utóbbi két lépést többször is ismételni kellett.

Nd:YAG lézeres tisztítás közben

A piros pigment színező hatása nagyon erős, ezért gyakorlatilag nem maradhatott festék a felületen. Végül a tulajdonos kérésére antigraffiti védőréteggel vonták be a szobrot, amelyet 2015. április 8-án újraavattak Fót főterén.

A szobor az újraavatás előtt

A rövid határidőre elkészült munka, a megőrzött textúra és a szobor visszanyert színe a laikusokat és a szakembereket is meggyőzheti az innovatív lézeres technika alkalmazásának előnyeiről.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka