Kullancsveszély!

Az Európában is egyre gyakrabban előforduló Hyalomma kullancsok terjedésének monitorozására új kutatási programot indít az ELKH Ökológiai Kutatóközpont.


A klímaváltozás az élőlények vándorlását is eredményezi, mivel az adott faj számára ideális környezet csak a Föld egy bizonyos sávjában van jelen. A globális éghajlatváltozás épp ezeknek a sávoknak a határait tolja el, emiatt régebbi élőhelyek vesznek el, miközben újak jelennek meg. Ez elkerülhetetlenül együtt jár a különféle fajok vándorlásával, melyek között akár veszélyesek is lehetnek.

A kutatók szerint ennek hatásait és mértékét nehezen lehet megjósolni, de sajnos az Európát is érintő folyamat már elkezdődött. Az egyik kihívást a Hyalomma kullancsok megjelenése és esetleges megtelepedése jelenti. A nagy méretű, sávozott lábú kullancs többféle veszélyes kórokozót is képes hordozni és terjeszteni, köztük a krími-kongói vérzéses lázat okozó vírust. Ezek a kullancsok eredeti élőhelyükön – a Földközi-tenger mentén, Afrikában és Ázsia déli részén – gyakran tömegesen élősködnek lovon, szarvasmarhán, de előfordulnak kisebb testű állatokon, valamint az emberen is.

Az Ökológiai Kutatóközpont arra figyelmeztet, hogy az idei kullancsszezonban talált példányokat a megszokottnál tüzeteseb­ben figyeljék meg, és amennyiben Hyalomma egyedet találnak, jelezzék. Az azonosításról és a beküldés módjáról további információ a kullancsfigyelo.hu weboldalon olvasható.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka