Különleges élet a pocsolyában

Még egy sekély, spenótszínű állóvíz is jó élőhely lehet számos, ritkábban előforduló faj számára – derítették ki az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) Vízi Ökológiai Intézetének kutatói.


A mikroszkopikus méretű fajok esetében a konkrét elterjedési terület kijelölése komoly kihívást jelent a szakembereknek, a ritkább fajok esetében ez még nehezebb feladat. Az ÖK kutatói a vizsgálataik során több, világviszonylatban is ritkán előforduló algát azonosítottak, melyek között hazai vörös listás faj is szerepel – a kutatás eredményei a Biologia folyóiratban jelentek meg.

Nagy-Morotva (Fotó: Bodnár Gabriella)

2019-ben a kutatók több mint hatvan különböző tí­pusú, ötven hektárnál nagyobb felszínű állóvizet vizsgáltak meg. Ezek között tározók, holtágak, bányatavak és szikesek is voltak, melyekben húsz, Magyarországon ritkábban előforduló fajt azonosítottak – volt olyan, amely­ről harminc éve nem történt közlés hazánkban, de olyan is, amely most került elő először. A magyar Vörös listáról csak egyetlen fajt tudtak azonosítani. Annak ellenére, hogy a szakemberek azt várták, hogy a ritkább fajok a kevésbé terhelt vizekből kerülnek elő, a legtöbbet mégis főleg tápanyagban meglehetősen gazdag vizekben találták. Ez tehát azt jelenti, hogy az olyan sekély (átlagosan 1,5 méter mély) holtágak, mint amilyen például a Nagy-Morotva – melyet horgászatra használnak –, igen értékes fajok élőhelye lehet. A bemutatott eredmények azt bizonyítják, hogy kis mintaszámmal is előkerülhetnek olyan fajok, amelyekről jelenleg csak kevés ismerettel rendelkezik a tudomány.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka