Madridban épít házat a BME nyertes csapata

Véglegesítette a Solar Decathlon Europe 2012 versenyen induló magyar csapat az általa megálmodott lakóház építészeti koncepcióját. Régiónkból elsőként a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) diákjaiból álló csapat nyújtott be sikeres — a versenyen való indulás feltételeit teljesítő — pályázatot.


A nemzetközi megmérettetésre négy kontinens 14 országából 20 egyetemi csapat összesen 40 pályázatot adott be, a szakmai zsűri ezekből választotta ki a legjobbnak tartott terveket, amelyeket jövőre a Madridban sorra kerülő kiállításon „élőben” is bemutathatnak a nyertesek. A versenyt – a tervek szerint 2012 szeptemberében – a Manzanares folyó partján rendezik, a látogatók a felépített házakat nemcsak szemügyre vehetik, de az épületekben arról is meggyőződhetnek, hogyan teljesültek a környezetbarát fenntarthatóság és az építészeti hagyomány ötvözte pályázati követelmények.

A csapat
A Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) csapata 25 tagú projektszervezet, amelyet az Építészmérnöki Kar mentorál. A megvalósításba a BME különböző szakának hallgatóit vonták be. Az egyetem nyolc karából hatnak a hallgatói vesznek részt a programban: az Építészmérnöki, a Gépészmérnöki, a Villamosmérnöki és Informatikai, a Vegyészmérnöki és Biomérnöki, valamint a Gazdaság- és Társadalomtudományi.

A Solar Decathlon („Nap Tízpróba”) egy nemzetközi, egyetemek közötti innovációs verseny, amelyet 2002 óta rendeznek meg az Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma és a spanyol kormányzat szervezésében. Célja: a napenergia felhasználásával összefüggő építészeti és műszaki megoldások fejlesztése, terjesztése és népszerűsítése, a fenntarthatóság, az ökologikus gondolkodás, a zöldtechnológiák, a megújuló energiák használatának innovatív fejlesztése, társadalmi és piaci támogatottságának megteremtése.
Minden csapatnak egy, kizárólag napenergiát hasznosító, rendkívül energiahatékony, könnyűszerkezetes 60-70 négyzetméter alapterületű, környezettudatos lakóépületet kell terveznie és felépítenie 2012-ben Madridban. A verseny alapszellemisége: a komplexitás és a multidiszciplinaritás.

TU Darmstadt, a 2007-es és a 2009-es versenyen győztes épületek

Az épületeket a nemzetközi zsűri tíz szempont – tízpróba – szerint pontozza: építészet; mérnöki és szerkezeti megoldások; energiahatékonyság; elektromos energiamérleg; komfortfeltételek; épületműködés; kommunikáció, társadalmi tudatosság; iparosíthatóság, piacképesség; innováció; fenntarthatóság.

TU Rosenheim, a 2010. évi versenyen második helyezett épület

Az épület tervezési munkáinak megkezdésével párhuzamosan a magyar csapat külföldi tanulmányúton vett részt. A korábbi versenyek helyezett épületeinek megtekintése mind a tervezés, kivitelezés, mind a projektszervezés területén tapasztalatokkal szolgált.
A magyar csapat tervének gyökerei a magyar falu oldalhatáron álló beépítési formájára nyúlnak vissza, a népi építészetre jellemző ház-udvar kapcsolatot értelmezi újra. A tradicionális, falusi életforma mintájára – a ma megszokott, temperált lakóegységgel szemben – zárt udvart terveztek. Ez egy olyan köztes, átmeneti tér, amely intimitást ad, ugyanakkor kellően nyitott. Az épület a sokszínű magyar évszakokhoz és a napi időjárási viszonyokhoz is képes alkalmazkodni. A téli élettér a zárt, északi házba húzódik vissza. Átmeneti időszakban a belső tér az udvar irányába nyit, melynek használata igazán nyáron válik hangsúlyossá.

A tervezett épület koncepciója

Annak érdekében, hogy minimalizálják a ház környezeti hatásait, igyekeznek számos energiahatékony, innovatív technológiát alkalmazni. Ezek közül néhány: hibrid napelemeket építenek be, amelyek lehetővé teszik a meleg víz előállítását, akárcsak a ház hűtését. A megvilágításhoz a természetes fény minél nagyobb fokú hasznosítása a cél. Sötétben a LED-es világítás kapja a főszerepet, a lakók hangulatához, aktuális igényeihez igazíthatóak a fényhatások. A ház energiaellátása három innovatív megoldásra épülhet: hibrid napelem – a napelem és napkollektor integrálása –, a ház homlokzatán elhelyezett napelemek egytengelyű mozgatása, amellyel egy fix napelemhez viszonyítva akár 31,4 százalékos hatékonyságjavulás is elérhető, ráadásul egyedi dizájnt tesz lehetővé, valamint a lencsés napelemes rendszer, amely fókuszáló lencse segítségével vetíti a napfényt egy szilíciumszeletre, amivel a besugárzott napenergia sűrűsége sokszorosára növelhető.

A tervezett épület modellje
A tervezett épület alaprajza

Összességében újszerű megoldásokat felhasználó, minimális környezeti terheléssel megépíthető és üzemeltethető, kényelmesen használható, piacképes lakóház felépítése a cél, amely környezetbarát anyagokból készül, és a Nap energiáját maximálisan hasznosítja. További cél, hogy a kifejlesztett és felhasznált építészeti, technikai megoldások széles körben, hazai körülmények között is alkalmazhatóak legyenek, ezzel is előremozdítva a fenntartható, zöld építészetet, annak szemléletmódját.
Az épületek 1 : 25-ös léptékű makettjét legutóbb egy barcelonai kiállításon láthatták az érdeklődők – a magyar műegyetemistáké nagyon jó fogadtatásban részesült.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka