2013. május 2.

Szerző:
B. Szabó Edina

Magabiztos betörésvédelem

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Cry­SyS biztonságtechnikai laboratóriuma adott helyet a Tresorit nevű fejlesztés munkálatainak. A felhő alapú szolgáltatás kriptográfus fejlesztői szerint annyira biztonságos, hogy tízezer dollár jutalmat ajánlanak fel annak, aki képes „bejutni”.


A magyar fejlesztők – régióbeli kockázati- és magán-tőkebefek­te­téseknek köszönhetően – a ma rengeteg biztonsági kockázatot rejtő felhő alapú tárhely és fájlmegosztás biztonságossá tételén dolgoznak.
A felhő alapú tárhely átgondolatlan alkalmazása a hackereknek sok betörési lehetőséget nyújt, emellett az adathalmaz hozzáférhetővé válik akár a felhasználó tudta és engedélye nélkül. Egy kisebb figyelmetlenség miatt biztonsági adatok tömeges kiszivárogtatása is megtörténhet.
Ettől függetlenül a közeljövő tárolási módszere a felhő, tekintettel például külső kapacitására, amely nem a felhasználó eszközeit veszi igénybe. Az egyetemi kutatásként indult megoldáskeresés eredményeként a rendszer az adatokat úgy titkosítja, hogy azokat csak a felhasználó, illetve az általa feljogosítottak tudják megfejteni. Ezért bár könnyen és gyorsan tárolhatunk, oszthatunk meg fájlokat, ezeket külső fél nem lesz képes megszerezni.
A magyar IT biztonsági startup, a Tresorit most nyilvános próbán állja ki a jobbnál jobb hackerek erőfeszítéseit – tízezer dollár jutalom jár annak, aki egy „trezorba” rejtett kódot megszerzi.

A csapat annyira bízik a megoldásában, hogy a versenynek teret adó, elkülönített szerverüket is „előre feltörték”, lehetővé téve a versenyzőknek, hogy a rajta tárolt, titkosított fájlokhoz hozzáférjenek. Így egyértelműen csak a „trezor” adattitkosítási védelme áll az utukba.
„Úgy gondoljuk, olyan rendszert sikerült létrehoznunk, hogy mi mint szolgáltatók sem férnénk hozzá a tárolt adatokhoz, bárhogy is próbálnánk” – mondta Lám István, a Tresorit ügyvezetője. – Ezt bizonyítani akarjuk, és nem csak nehezen érthető technológiai leírásokkal, ezért a verseny külön szerverén a hackerek a szimulált felhasználók adatait ugyanolyan formában tekinthetik meg, mint maguk a Tresorit rendszergazdái.”
Windows-felhasználók számára már ingyenesen letölthető a Tresorit (tresorit.com) saját honlapjáról.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka