2012. március 6.

Szerző:
Paulik Katalin

MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske- és Magfizikai Intézet • rmki.kfki.hu

Magfúzió mint fenntartható energiaforrás?

A fúziós kutatások célja a Napban zajló energiatermelő folyamatok szabályozott körülmények között történő megvalósítása a Földön. Ennek érdekében három éve, a világ egyik legnagyobb tudományos együttműködésének keretében kezdték el Dél-Franciaországban az ITER (International Thermonuclear Experi­men­tal Reactor) építését azzal a céllal, hogy demonstrálják a magfúzió mint energiaforrás tudományos és technikai megvalósíthatóságát. Veres Gábor, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske- és Magfizikai Intézet Plazma­fizikai osztályának vezetője arról tájékoztatta magazinunkat, hogy az általuk vezetett konzorcium elnyerte az ITER Tokamak Services for Diagnostics témájában kiírt partnerségi keretmegállapodást, melynek értelmében a konzorcium a következő négy évben maximum 900 ezer euró éves támogatást kaphat.


Az ITER tehát egy olyan nagyszabású nemzetközi kísérlet, amely arra hivatott, hogy bebizonyítsa: a fúzió egy életképes, fenntartható energiaforrás. Mikorra várható az első plazmakisülés?
− Az ITER azt hivatott demonstrálni, hogy lehet több energiát termelni, mint amit be kell fektetni ahhoz, hogy a magfúzióhoz szükséges speciális körülményeket fenn tudjuk tartani. Az első plazmakisülést 2019-re tervezik, de időbe telik, mire a berendezés el fogja érni a tízszeres energiasokszorozást. A tervek szerint több fázisa lesz az egyébként húsz évig tartó kísérletnek.

Az ITER-nél szerzett tapasztalatok alapján készül el a már ipari méretű áramtermelésre is képes fúziós reaktor, a Demo. Mi még megérjük, hogy fúziós reaktorból származó villamos energiával világítsunk vagy fűtsünk a lakásunkban?
− Mindez attól függ, mennyibe kerül az energia, az olaj. Ha nagyon drága lesz, akkor hirtelen versenyképessé válik a fúziósenergia-termelés. Jelenleg azonban akadémiai kutatóintézetekben zajlik az ITER és a Demo tervezése. Az ipar mintha arra várna, hogy előbb demonstráljanak a fizikusok, aztán majd beszállnak.

Az ITER tokamak. A kép jobb alsó részén egy ember áll viszonyításképpen
Forrás: fusionforenergy.europa.eu

Konkrétan milyen támogatást nyújt ez a partnerségi keretmegállapodás?
− Az ITER építéséhez és üzemeltetéséhez az európai hozzájárulást a barcelonai székhelyű Fusion for Energy (F4E) biztosítja. Mi ennek az ügynökségnek a diagnosztikai szolgáltatásokra kiírt pályázatát nyertük el, ami egy négyéves keretszerződés, amely újabb négy meghosszabbítható. A keretösszeg egy évre 900 ezer euró, ami 40 százalékos támo­gatást jelent, ugyanis ahhoz, hogy ezt mind ki tudjuk használni, 1350 ezer eurót kellene az országnak hozzátennie.

Kik a konzorcium tagjai?
− A Magyar Euratom Fúziós Szövetség tagjaiból alakult egy kisebb konzorcium, melynek tagjai a Wigner Fizikai Kutatóközpont, az Energiatudományi Kutatóintézet, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Nagyon büszkék vagyunk, hiszen ilyen jelentős méretű pályázatot német, svájci, angol, nem pedig kelet-európai konzorciumok szoktak nyerni. Ezzel az Európai Unió élvonalában lévő kutatók társaságába sikerült bekerülnünk.

Mi a műszaki tartalma ennek a pályázatnak?
− A tokamak berendezésben lévő vákuumkamrát körülveszi egy hőszigetelő kriosztát, amire azért van szükség, mert szupravezető (kb. –270 ºC) hőmérsékleteken működnek a mágneses teret előállító tekercsek. A mi feladatunk, hogy a vákuumkamrában és a kriosztátban megtalálható szenzorok jeleit továbbítsuk a mérőhely felé. Ez látszólag egyszerűnek tűnhet, de a jelátvitelnek nagyon kedvezőtlen körülmények között, húsz évig – bontás és szervizelés nélkül – megbízhatóan kell működnie. A feladatunk tehát a diagnosztikai szolgáltatás tervezése és bizonyos tesztelemek gyártása. Reméljük, hogy meg lesz hozzá a megfelelő anyagi támogatás.

A Fusion for Energy ipari partnerek számára is ír ki pályázatokat. Egy olyan ipari céggel mi is kapcsolatban vagyunk, amelyik pályázott egy ilyen tenderre, amit csak azért nem nyert el, mert nincsenek ITER-rel kapcsolatos tapasztalatai. Mi szeretnénk bevonni ipari partnereket is, hogy ezáltal referenciát szerezhessenek, és így már el tudjanak indulni egy következő pályázaton.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka