2013. július 3.

Szerző:
B. Szabó Edina

Magyar innováció a szívritmus­zavarok feltér­képezésére

A GE Healthcare budaörsi kutató-fejlesztő központja és a Szegedi Tudományegyetem Kardiológiai Központja új, integrált valós idejű képalkotó technológiát fejlesztett ki. A magyar mérnökök és orvoskutatók vezetésével készült Innova EP Vision 2.0 költséghatékony vizsgálatot tesz lehetővé.


A 3D-s innovatív alkalmazás költséghatékonysága mellett minimál invazív (azaz minimális beavatkozást ez esetben katéterezést igénylő) megoldást kínál a beavatkozások során vizsgált szervek és az eszközök megjelenítésére akkor, amikor a hagyományos képalkotó rendszerek nem, vagy költség szempontból nem indokolhatóan alkalmazhatóak. A rendszer egyediségét az adja, hogy egyesíti a 3D rotációs angiográfiát, a CT-vel vagy MR-berendezéssel készített háromdimenziós szívmodellt a valós idejű röntgenfelvétellel, ehhez pedig a szív elektromos jeleit társítja. Erre a jelenleg használt térképező eljárások nem alkalmasak.

Az új szoftveralkalmazás a beavatkozások széles körében biztosít a korábbiaknál részletesebb képi megjelenítést anélkül, hogy a további kiegészítő felszerelésekre és emiatt további kiadásokra lenne szükség, emellett a munkafolyamatok továbbfejlesztését is lehetővé teszi. A szív modelljét az úgynevezett „képvezérelt címkézés” technika színkódokkal látja el a szerv elektromos aktivitásának megfelelően, ezek alapján pedig már mérnöki pontossággal lehet beavatkozásokat végezni ballonok és katéterek használatával. Ráadásul a szív jobb anatómiai vizualizációja segíthet az orvosnak a kezelés során, növeli a kezelés hatékonyságát, és csök-kenti az eljárási időt.

Az Innova EP Vision 2.0 applikációt a Heart Rhytm Society (HRS, az Egyesült Államok legrangosabb szakmai szervezete) Éves Tudományos Ülésén, Denverben mutatták be, ahol kiváló visszajelzést kapott a szakmától. A 198 millió forint összértékű fejlesztést a Közép-magyarországi Operatív Program keretében az Európai Unió és az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatta.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020
Címkék

Innotéka