2013. július 3.

Szerző:
B. Szabó Edina

Magyar innováció a szívritmus­zavarok feltér­képezésére

A GE Healthcare budaörsi kutató-fejlesztő központja és a Szegedi Tudományegyetem Kardiológiai Központja új, integrált valós idejű képalkotó technológiát fejlesztett ki. A magyar mérnökök és orvoskutatók vezetésével készült Innova EP Vision 2.0 költséghatékony vizsgálatot tesz lehetővé.


A 3D-s innovatív alkalmazás költséghatékonysága mellett minimál invazív (azaz minimális beavatkozást ez esetben katéterezést igénylő) megoldást kínál a beavatkozások során vizsgált szervek és az eszközök megjelenítésére akkor, amikor a hagyományos képalkotó rendszerek nem, vagy költség szempontból nem indokolhatóan alkalmazhatóak. A rendszer egyediségét az adja, hogy egyesíti a 3D rotációs angiográfiát, a CT-vel vagy MR-berendezéssel készített háromdimenziós szívmodellt a valós idejű röntgenfelvétellel, ehhez pedig a szív elektromos jeleit társítja. Erre a jelenleg használt térképező eljárások nem alkalmasak.

Az új szoftveralkalmazás a beavatkozások széles körében biztosít a korábbiaknál részletesebb képi megjelenítést anélkül, hogy a további kiegészítő felszerelésekre és emiatt további kiadásokra lenne szükség, emellett a munkafolyamatok továbbfejlesztését is lehetővé teszi. A szív modelljét az úgynevezett „képvezérelt címkézés” technika színkódokkal látja el a szerv elektromos aktivitásának megfelelően, ezek alapján pedig már mérnöki pontossággal lehet beavatkozásokat végezni ballonok és katéterek használatával. Ráadásul a szív jobb anatómiai vizualizációja segíthet az orvosnak a kezelés során, növeli a kezelés hatékonyságát, és csök-kenti az eljárási időt.

Az Innova EP Vision 2.0 applikációt a Heart Rhytm Society (HRS, az Egyesült Államok legrangosabb szakmai szervezete) Éves Tudományos Ülésén, Denverben mutatták be, ahol kiváló visszajelzést kapott a szakmától. A 198 millió forint összértékű fejlesztést a Közép-magyarországi Operatív Program keretében az Európai Unió és az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatta.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka