Makacs tévhitek
Az EcoLogic elnevezésű felmérés eredménye szerint tízből hat magyar elöblítve teszi be az edényeket a mosogatógépbe, holott egy karbantartott készülék szűrője képes felfogni az ételmaradékokat. Honfitársaink több mint fele szerint a hűtőszekrény rekeszei csak az elrendezést segítik. Azonban a Total No Frost rendszerű hűtők páramentes környezetében idő előtt kiszáradhatnak az ott tárolt zöldségek, gyümölcsök, a korszerű hűtőszekrény speciális tárolórekeszei viszont segítenek az élelmiszerek frissességének megőrzésében.
A magyarok több mint harmada szerint csak telepakolt mosógépet érdemes elindítani, mert ezzel energiát spórolhatnak meg, miközben a mai korszerű készülékek között sokban található úgynevezett súlydiagnosztika, amely a ruhatöltet mennyiségéhez igazítja a mosási program hosszát és a felhasznált víz mennyiségét.
A magyarok több mint negyede vallja, hogy minél hidegebb a hűtőszekrény belső hőmérséklete, annál tovább eltarthatók benne az ételek. Ez igaz a mélyhűtőre, de a hűtőszekrényre csak részben, mert nincs egyenes összefüggés a hidegebb hőmérséklet és az eltarthatóság között. A frissesség megőrzése szempontjából fontosabb, hogy a hőmérséklet ne ingadozzon.
A kézi mosogatás a magyarok negyede szerint víztakarékosabb a gépinél. Ezzel szemben, amíg ezek a készülékek takarékos üzemmódban kilenc liter vizet használnak el egy ciklus alatt, addig kézi mosogatáskor három perc alatt folyatunk el ennyit. Magasabb hőfokú mosás, egyenlő tisztább ruha – állítja a magyarok közel negyede. Holott a mai mosószerek már 30-40 fokon is hatékonyak, és a ruhák bizonyos baktériumoktól való megtisztításához inkább gőzfunkciós készüléket érdemes választani.•