Máltai K+F kezdeményezés a magasabb hozzáadott értékű gyártmányfejlesztésért

A Tudomány és Technológia Máltai Tanácsa (MCST) az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERDF) nyert támogatással, azaz 710 000 euróval indította útjára a Gyártmányfejlesztési Kutatási Platformot, amely 2012 augusztusáig nyeri el teljes körű szolgál-tatási palettáját és karakterét.


Ez a projekt először ad lehetőséget a magas hozzáadott értéket termelő, a gyártási folyamatokat, termékeket, az ICT adta automatizálási lehetőségeket, alap- vagy alkalmazott kutatással és fejlesztéssel kiegészítő máltai vállalatoknak, első lépcsőben nyolc vállalatnak, hogy különböző közös kutatási projektekben együttműködjenek.

A projekt egy kutatási platformot hozott létre a gyártmányfejlesztésben érintett helyi vállalatok számára, hogy könnyítse és felgyorsítsa a helyi ipar átalakulását és formálódását a magasabb hozzáadott értékű tevékenységek felé. Három kutatási projekt révén szeretné elérni, hogy a helyi vállalatok érdeklődését felkeltse, és egyúttal a széles nyilvánosság elé tárja a kutatás és innováció eredményeit, amely végcélként a megszólított vállalatok aktív bekapcsolódását eredményezi.

Milyen konkrét szolgáltásokat kínál a platform?
Részletes elemzést ad a gyártmányfejlesztési kutatások tartalmáról és kiegészíti azt a fejlesztésre rendelkezésre álló hazai és európai forrásokkal.
Értékeli az ipar és az akadémia együttműködését, és mérhető indikátorokat javasol ahhoz, hogy ez az együttműködés valóban fejlődjön.
A külföldi szakmai befektetők számára értékeli a gyártott termékek hasznosíthatóságát és előnyeit, így a kutatási tevékenységeken keresztül is eljárásokat, megoldásokat javasol a külföldi tőke beáramlására.
Meghatározza és kiválogatja azokat a helyi és külföldi jó gyakorlatokat, amelyek arra helyezik a hangsúlyt, hogy hogyan járulhat hozzá és milyen előnyökkel jár a kutatás és innováció a sikeres és versenyképes gyártmányfejlesztés és gyártástechnológia növekedésében.


A Gyártmányfejlesztési Kutatási Stratégia Máltán
A gyártmányfejlesztés és gyártástechnológia mint kutatási stratégia a Nemzeti Kutatási és Innovációs Stratégiai terv egyik meghatározó komponense és célkitűzése Máltán. Ez kiegészül a hozzáférhető forrásokról készült útmutatással, amely a leghatékonyabb felhasználást segíti, valamint a legjobb esélyt adja a részt vevő vállalatoknak a sikeres piacra lépéshez és a befektetés visszatérüléséhez (RoI). Ez a nemzeti stratégia azt is meghatározza, hogy hogyan járul hozzá a kutatás és innováció (K+I) a gazdaság növekedéséhez, és milyen lépéseket kell megtenni a K+I irányában, hogy a legszélesebb körben ismert és kedvcsináló legyen a gyártmányfejlesztésben érdekelt máltai vállalatoknak.

A Gyártmányfejlesztési Kutatási Platform által kiválasztott kutatási-innovációs projektek területei
  • energiahatékonyság a gyártmányfejlesztésben
  • infokommunikációs technológiák a gyártmányfejlesztésben
  • innováció a gyártmányfejlesztésben
  • kezdeményezzünk innovációt a gyártmányfejlesztésben

Málta élenjár az európai innovációban jó néhány évszázada. Folyamatosan keresi a kiugrás, a növekedés lehetőségeit. Ez a kis ország kiváló példákat ad a nagyobbaknak. Mint a mesékben a legkisebb, aki azért lett erős, mert szívós volt, okos és kitartó. Ez lehet a máltai példa tanulsága mindannyiunknak.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka