2013. május 2.

Szerző:
Bogdán Zoltán

Meet the Scientist – Találkozz tudóssal!

Az egyetemi hallgatók könnyen összefuthatnak „igazi” tudósokkal, hiszen a folyosón jó­szerivel ki sem tudják kerülni őket, de az átlagos hazai középiskolában ez aligha fordul elő. Ezért is találta ki három évvel ezelőtt a Meet the Scientist programot a Magyar Innovációs Szövetség, a Magyar Fulbright Bizottság és az USA budapesti nagykövetsége. A rendezvénysorozat célja a műszaki és természettudományok, illetve az amerikai tanulmányi lehetőségek népszerűsítése a magyar középiskolások körében.


A program ambiciózusan indult, és rögtön nagy sikert is aratott. A 2010/2011-es tanévben négy fővárosi és hat vidéki iskolába látogattak el, ahol egy-egy, a természettudományok és a műszaki tudományok területén dolgozó, korábbi Fulbright-ösztöndíjas tartott népszerűsítő előadást. A rendezvénynek weboldalt is készítettek, ahol az érdeklődők minden szükséges információt megtalálhatnak, az előadások teljes felvétele pedig felkerült a Youtube-ra. Néhány előadáscím: Forró nyomon az ősanyag nyomában; Vulkánkitörések, vulkánveszélyek; Vékonyrétegek a mindennapokban.

A következő évben tovább fejlődött a program: a Csodák Palotája munkatársai a témákhoz kapcsolódó érdekes és látványos kísérletekkel egészítették ki az előadásokat. 2011/2012-ben hét fővárosi és 11 vidéki iskolában tartottak olyan előadásokat, mint például: A kőbaltától az atomfegyver-kísérletekig; Matematikával a járványok ellen; A növényvilág számkivetettjei.

Iván Kristóf előadása februárban a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban,
Orvosi diagnosztika tenyérnyi eszközökön címmel

Ahogy Antos Lászlótól, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) ügyvezető igazgató­jától, a program „főmenedzserétől” megtudtuk, ekkorra már széles körben híre ment a kezdeményezésüknek. Amerikai tudósok jelentkeztek például be, hogy budapesti tartózkodásuk idején szívesen tartanának – ingyen és bérmentve – előadásokat. Így jutott el két amerikai szakember is fővárosi két tannyelvű középiskolákba.

Az ingyenesség egyébként is jellemző a kezdeményezésre: az előadók soha nem kérnek egyetlen fillért sem a részvételükért. Az már más kérdés, hogy valahogy el kell jutni a vidéki középiskolákba, a technikai eszközök sem maguktól működnek, és az információk sem ingyen kerülnek fel az internetre – egyszóval van helye annak az összegnek, amelyet a szervezők (köztük a MISZ) juttatnak erre a célra.

A szövetség méltatlan lenne a nevére, ha nem figyelt volna fel az elmúlt évtized egyik legnagyobb IT innovációjára, a Facebookra. Már külön oldaluk van, amelyet eddig mintegy nyolcszázan „lájkoltak”, néhányan pedig már figyelemre méltó ajándékokat is nyertek tudományos kérdésekre válaszolva. Nem mellesleg a legnagyobb videomegosztóra feltett előadásokat és kísérleteket már közel nyolcezren nézték meg.

2013 első félévében immár kellő szervezői rutinnal felvértezve folytatódott a tudománynépszerűsítő program. Hat fővárosi és három vidéki középiskolában kapcsolták be a kivetítőket, de a szervezők számára ennél is sokkal fontosabb visszajelzés volt, hogy a fiatalok élvezték az előadásokat, és aktívan részt vettek a lenyűgöző kísérletekben. Ahogy az egyik lelkes hallgató meg is jegyezte: „tíz év múlva mi is szeretnénk hasonló előadásokat tartani”. Az idei előadások közül néhány ér­dekesség: Klónok és őssejtek; Zoo­mu­zi­koló­gia; Kémiai mítoszok.

A „tudományos roadshow” a szervezők szándékai szerint 2013 őszén folytatódik (ha lesz rá fedezet), hiszen eddig csak 40 iskolában voltak, több mint ezerben még nem…•

Mi is az a Fulbright?
A Fulbright-program egy posztgraduális oktatási, kutatói ösztöndíj-, illetve csereprogram, amelyet 1946-ban alapított J. William Fulbright amerikai szenátor.
A világ egyik legrangosabb ösztöndíja, jelenleg 144 országban működik. Hazánk még 1978-ban kapcsolódott a programhoz, azóta mintegy 800 magyar állampolgár kapott ilyen ösztöndíjat. A program nem sorolható be a klasszikus „brain drain” („agy­elszívó”) ösztöndíjak közé, hiszen a külföldi diák csak úgynevezett „exchange visitor” vízumot kaphat, tehát szigorúan vissza kell térnie hazájába.

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka