Még egyszer a napelemekről

Magyarországon is egyre többen ismerik fel a fotovoltaikus technológia környezetvédelmi és anyagi előnyeit, ugyanis egy megfelelően méretezett rendszerrel, valamint az újra mindenki számára el­érhető szaldós el­­szá­mo­­lás­­sal lényegében nullára csökkenthető a villanyszámla.


A beruházásnak azonban több buktatója is lehet, ezért érdemes előbb számolni, és csak utána bele­vágni a fotovoltaikus rendszer kiépítésébe. A rezsiköltségek legnagyobb részét kitevő fűtésre is létezik napelemekre alapozott elektromos megoldás, a kérdés csupán az, hogy jól járunk-e vele anyagilag.

Kujáni Péter, az Energiatakarék Kft. szakértője szerint egy ház fűtésienergia-igénye elsősorban a méretétől és a szigetelés milyenségétől függ. A szokásosnál akár négyszer-ötször több napelempanelre is szükség lehet például a szigeteletlen házak esetében.

A 2021. november 15-ével induló állami pályázat legfeljebb öt kilowattig fedezi a napelemes rendszer árát, így saját forrásból is jelentős összeget kell hozzátennie a beruházónak ahhoz, hogy érdemben csökkenteni tudja a villanyszámláját. Minden épület fűtési hőigénye teljesen egyedi; függ a falak vastagságától, anyagától, a szigeteléstől, a belmagasságtól, de még attól is, hogy napos vagy árnyékos helyen fekszik-e az ingatlan. Ezért a szakértő úgy véli, mielőtt bárki belevágna a villanyfűtés tervezésébe, érdemes szakemberrel felmérettetnie a ház energetikai paramétereit. Ez egy olyan dokumentum, amely tartalmában hasonlít a lakáseladáskor kért energetikai tanúsítványhoz, és pontosan megállapítja, hogy mekkora éves fűtési energiamennyiségre van szükség.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka