2013. február 5.

MVM Paksi Atomerőmű Zrt. • atomeromu.hu

Még húsz évig üzemelhet az atomerőmű

Több mint harminc éve, 1982. december 14-én kezdte meg folyamatos működését a Paksi Atomerőmű egyes blokkja. A hazai villamosenergia-termelés több mint 43 százalékát adó atomerőmű az elmúlt három évtized-ben stabilan, az összes hazai erőmű közül a legolcsóbban látta el a magyar fogyasztókat villamos energiával.


Közel húsz esztendeje kezdődött az első átfogó biztonságnövelő program – a paksi blokkok ma már közel egy teljes generációval modernebbek a nyolcvanas évekbeli, vadonatúj állapotuknál. Ez a tény és a lakosság részéről a folyamatos, jelenleg több mint 75 százalékos támogatottság teheti lehetővé, hogy az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. a tervezett üzemidejüknél húsz évvel tovább üzemeltethesse az atomerőművi blokkokat.

Az MVM-csoport ékköve a hazai vil­la­mos­­energia-fogyasztás több mint harmadát adó, nemzetközileg is elismert Paksi Atomerőmű létesítése volt a 20. század legnagyobb ipari beruházása Magyarországon. A paksi szakemberek harminc éve biztonságosan és gazdaságosan üzemeltetik az ország meghatározó, az egyéb, hagyományos erőművekhez képest a legkevésbé környezetterhelő villamosenergia-termelő egységét. A paksi blokkok évente kétmillió ember oxigénszükségletét, vagyis a magyar erdők éves oxigéntermelését takarítják meg azzal, hogy nem bocsátanak ki üvegházhatást kiváltó gázokat.

Az atomerőmű harminc éve folyamatosan a legalacsonyabb költséggel termelő hazai erőmű: a paksi áram ára soha nem emelkedett az infláció mértékét meghaladóan, sőt, jellemzően jóval alatta maradt – reálértéken számítva a termelés megkezdése óta az árai nem emelkedtek. Köszönhető ez az évek során elvégzett kapacitásbővítésnek is, hiszen az atomerőmű nemcsak biztonsági szempontból erősödött meg és erősödik tovább napjainkban is, hanem – a paksi szakértelemnek és fejlesztéseknek hála – a kezdetben 440 megawattos teljesítményű blokkok mára, mintegy 14 százalékos növekedést realizálva, 500 megawattosak.

A teljesítménynövelés megvalósíthatósági tanulmánya 2001 novemberére készült el, szem előtt tartva a biztonságnövelő intézkedéssorozat eredményeit, kihasználva az így megnyíló lehetőségeket. Az eredeti 440 MW villamos teljesítmény a turbina­átalakítás, a szekunder köri rekonstruk­ció révén, a hatásfoknövelésnek köszön­he­tően fokozatosan 470 MW lett. A to­váb­­bi hatékonyságnövelés a reaktor hőteljesítmé­nyének emelésével lehetséges, amit a nemzetközi tapasztalatok is megvalósíthatónak mutattak. A körültekintő megalapozó munka és a sokrétű átalakítások révén az atomerőmű négy blokkjának névleges teljesítménye 2009-től 500 MW.

A folyamatos fejlesztéseknek, a három átfogó biztonságnövelő programnak köszönhetően ez az erőmű már nem ugyanaz, amelynek egyes blokkja harminc éve megkezdte a villamosenergia-termelést. Az atomerőmű a klímaváltozás elleni küzdelem és a gazdaságos áramtermelés fontos eszköze, nem véletlen, hogy a közvélemény-kutatások szerint a lakosság több mint háromnegyede támogatja működését. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezetése, átérezve az ország energiaellátása iránti felelősséget, több mint tíz esztendeje olyan döntést hozott, hogy a nukleáris biztonság magas színvonalának megőrzése mellett a blokkok üzemidejét húsz évvel – 2032–2037-ig – meg kívánja hosszabbítani, hogy az atomerőmű továbbra is hozzájáruljon a biztonságos, műszakilag kifogástalan, környezetbarát, az ország villamosenergia-igényének közel 40 százalékát biztosító és nem utolsósorban megfizethető villamosenergia-termeléshez. Az üzemeltetési és karbantartási gyakorlat, a szerkezetek és rendszerelemek robusztus konstrukciója, illetve a számos felújítás és biztonságnövelő intézkedés eredményeként az atomerőmű állapota lehetővé teszi a további biztonságos üzemelést.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 2012. december 18-án hivatalosan is megkapta az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) engedélyét, amelynek értelmében – az évek óta sikeresen végzett előkészítő és megalapozó munka eredményeként – további húsz évig működhet az atomerőmű egyes blokkja.

A Paksi Atomerőmű természetesen a jövőben is azt a biztonsági filozófiát követi, amely hozzájárult ahhoz, hogy sikeresen helytállt a tavaly lezárult Célzott Biztonsági Felülvizsgálaton is, és amelynek a hatóság mostani engedélyét is köszönheti. A majd húsz éve zajló folyamatos biztonságnövelő program jóvoltából a paksi blokkok mindenben megfelelnek a nemzetközi gyakorlatban ma előírt feltételeknek.

Az OAH határozata kimondja: „A kérelmező rendelkezik a biztonsági funkciót ellátó rendszerelemek, szerkezetek állapotának fenntartását biztosító programmal, és e tevékenységet végzi, így biztosítható az egyes blokk további 20 éves biztonságos üzemeltetése.”•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka