2014. május 5.

Szerző:
B. Szabó Edina

Mi újság, Mobiltárca?

A legutóbbi hírek óta kíváncsian várom, belépünk-e a kívánt körbe, vagyis lesz-e Magyarország NFC nagyhatalom, amint azt a kezdetekkor reméltük? Mivel a tesztelési szakasz fél évvel kitolódott, még egy kicsit várnom kell.


Addig is érdemes megismerkedni valamelyest a projekttel, hiszen ha minden jól megy, hamarosan élvezhetjük a technológia adta lehetőségeket.
Ez a technológia pedig az NFC (Nier Field Communication), melynek lényege a rövid hatótávolságban létrejövő rádiós kommunikáció. Okos mobil­eszközök – nem csupán telefonok – között, néhány centiméterre egymáshoz közelítve történő adatcsere, lehetővé téve például kifizetést, jegy- vagy kuponérvényesítést.

A hazai népszerűsítést és a rendszer tesztelését végző Magyar Mobiltárca Szövetség 2011 júniusában, hat szolgáltató összefogásával alakult. A szövetség elsősorban erre a mobil NFC technológiára alapuló fizetési megoldások, rendszerek és szolgáltatások hazai elterjedésének előmozdítására jött létre. Emellett az ezzel kapcsolatos szakmai irány­elvek kialakítására és betartatására, a szakmai színvonal biztosítására és folyamatos fejlesztésére, valamint a technológia mögött lévő platform egységesítésére törekszik.

A jelenleg is zajló, és év közepéig meghosszabbított teszt a Mobiltárca alkalmazást hivatott felfuttatni. Tulajdonképpen ez egy olyan alkalmazás, amely mobiltelefonon keresztül biztosítja a hagyományos plasztikkártyák funkcióit. Ugyanúgy képes kezelni a virtuális bank-, hűség- és beléptető kártyákat, kuponokat vagy a tömegközlekedés igénybevételére szolgáló jegyeket, bérleteket, mintha előkapnánk ezeket egyesével a tárcánkból. De minden olyan kártya helyettesítésére is alkalmas, amely azonosítóként, kommunikátorként működik mindennapi tevékenysé­geink során.

És azt is alig várom, hogy a mobilfizetés mellett például az imádni való Poken, a digitális névjegy is visszakerüljön a hazai piacra. Az NFC elfogadása után az „érintős” névjegy adattároló kütyük ismételt megjelenése – egyszer már volt ilyen jellegű próbálkozás – már igen gyorsan bekövet­kezhet.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka