Miért népszerűek a rövid orrú kutyák?

A rövid orrú kutyák, például a francia és angol buldogok rendkívül népsze­rűek, annak ellenére, hogy súlyos veleszületett betegségektől szenvednek.


A francia és az angol buldog az Egyesült Államokban és Európában is a legnépszerűbb fajták közé tartozik, de a mopszoknak és a boston terriereknek is nagy a rajongótáboruk. Ez meglepő, ha figyelembe vesszük, milyen sok veleszületett egészségi problémával terheltek ezek a fajták. Legalább a felük légzési nehézségekkel küzd, gyakoriak a szem­problémáik, és elléskor több mint 80 százalékuknál császármetszésre van szükség. Betegsé­geik miatt a rövid orrú kutyák átlagosan három-négy évvel rövidebb ideig élnek, mint ami a testméretük alapján várható lenne. Magyar kutatók annak néztek utána, hogy akkor mégis miért kedveltek ezek a fajták?

Mopsz

Kutatásukból az derült ki, hogy a gazdáik viszonylag tapasztalatlan kutyások. Emiatt tájékozatlanok a kutyák kommunikációs jelzéseiben, nem feltétlenül ismerik fel a fájdalom jeleit, és az egészségi problémákra feltehetően normális fajtajellegként tekintenek. A szörcsögő buldog például cukinak tűnik számukra, nem pedig betegnek, aki levegőért küzd. „Egyértelmű, hogy az egészségi problémák nem tántorítják el az embereket attól, hogy ezeket a kutyákat megvásárolják. Ehelyett azt kellene hangsúlyozni, hogy az egészségi problémákat nem szabad normális vagy elfogadható jellemzőnek tekinteni, mert ezek gyakran fájdalmat okoznak a kutyáknak” – mondta Bognár Zsófia, az ELTE Etológia Tanszékének doktorandusza, az Applied Animal Behaviour Science című folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka