2014. február: jegyzet, portré, tudomány, innováció, fizika, egyetem, disszemináció, közlekedés, logisztika, atomenergia, startup, agrárium, fenntarthatóság, zöldkörnyezet, energiagazdálkodás, megújuló energia, it
2014. február 5.

Szerző:
B. Szabó Edina

Mit mond a Gartner?

Az előrejelzések, statisztikák és analitikák között mindig nagy érdeklődésre tart számot az IT piac pénzügyi megközelítése: mekkora pénz fogja mozgatni adott évben a piacot?


A Gartner IT kiadásokra, költségekre vonatkozó trendelőrejelzése szerint 3800 milliárd dollár mozgatja a területet 2014-ben. A friss becslés szerint ez az előzőhöz képest 3,1 százalékos növekedést jelent. Az egyes szegmensek között a vállalati szoftverek harapnak nagyobbat a költségekből, egyebek között az analatikai eszközök szükségességének köszönhetően, érdekes jelzés viszont, hogy a távközlésre valószínűleg a korábban becsültnél kevesebbet költenek majd, bár ez így is több lesz a korábbinál.

Az eszközök mellett – amelyek között egyre inkább az ár és nem a tudás teremt piaci előnyt majd – természetesen a szolgáltatások egyéb területei is megerősödnek. Bár a Gartner mindent inkább lefelé becsült, a változások természetesen magukkal hozzák a kiadások növelését. Ilyen lesz például a Cloud adattárolás mind markánsabb térnyerése miatt egyrészt szélesedő adatközponti piac, másrészt itt a hagyományos tároló infrastruktúrák egyre inkább kiszorulnak majd, ezért a hangsúly bár áthelyeződik, a növekedés nyomon követhető lesz.

Emellett a cég kiadta a 2013-as PC-piacra vonatkozó elemzését is, amely a vártnál kisebb mértékű, de mégiscsak jelentős csökkenést mutat az asztali gépek piacán. A Lenovo–Dell–Acer–Asus–HP-csapat regionális szinten ugyan eltérést mutat teljesítményben, ám a piac csökkenése mindegyikükre jellemző.
Ez annyira talán nem is meglepő, miután a felhasználók számára mind fontosabb az online és mobil tartalom elérése és kezelhetősége, a tabletek és okostelefonok egyre kisebb helyet hagynak a PC-k érvényesülésére. Az azonban várhatóan némi segítséget nyújthat, hogy az üzleti környezetben szükséges asztali gépeket várhatóan nagymértékben cserélni kell a Windows XP lezárása miatt.•

 
Innotéka