Mitől függ, hogy rossz- vagy jóindulatú lesz egy daganat?

Daganatok kialakulásához vezető genetikai rendellenességeket vizsgál a Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézetében Patócs Attila, az Endokrinológiai laboratórium vezetője. A kutatócsoportjával végzett klinikai és molekuláris genetikai vizsgálatok során olyan új kóros folyamatokat igyekszik feltárni, amivel később segíthet az orvosoknak a pontosabb diagnózis és prognózis felállításában.


2013-ban nyert az MTA Lendület Program pályázatán. Mi a kutatás célja, és hol tart most?

– 1998 óta foglalkozom örökletes daganatos betegségekkel. Az elmúlt 15-20 évben megpróbáltuk feltérképezni azokat a családokat Magyarországon, amelyeknél örökletes tényezők játszanak szerepet bizonyos daganatok kialakulásában. A Lendület Program segítségével azon dolgozunk, hogy megismerjük a daganatokban végbemenő mechanizmusokat, és feltárjuk a klinikai döntéshozásban segítséget nyújtó eltéréseket.

Patócs Attila
Hányféle tudás összegződik a kutatócsoportban?

– Van közöttünk klinikai genetikus, patológus, endokrinológus, labororvos, vegyészmérnök, gyógyszerész, informatikus és számítástechnikus. Ez egy sok diszciplínát magába foglaló kutatás.

1998-ban szerzett orvosi diplomát a Semmelweis Egyetemen, emellett elvégezte a Budapesti Műszaki Egyetem orvosbiológiai mérnök képzését is. Az érdeklődés hajtotta, vagy az előrelátás?

– Matematika–fizika szakon érettségiztem, az egyetem első három évében pedig élettant, kémiát, anatómiát tanultunk. A negyedik évre eldöntöttem, hogy az alaptudományágakkal szeretnék foglalkozni. Akkor indult a Semmelweis és a Műegyetem hiánypótló képzése, az orvosbiológiai mérnök szak, s mivel továbbra is kitartott a fizika, matematika és számítástechnika iránti érdeklődésem, jelentkeztem.

Mit adott idáig önnek a Lendület Program?

– Megismerkedhettem például olyan kutatókkal, akikkel a Lendület rendezvényeken elkezdett beszélgetéseinkből együttműködések születtek. A genetika és molekuláris biológia szerencsés időszakában élünk, amikor sok új eljárás kerül bevezetésre.

Molekuláris biológiai laboratórium

Több lendületes csoport is új generációs szekvenálási technológiát használ a méréseihez, és megosztjuk egymással a tapasztalatainkat. Összehasonlítottuk a lehetőségeket, hogy kiderüljön, mit használhatunk a munkánk során, mivel a teljes humán genomot felölelő vizsgálatokat végzünk, sok mérésre van szükség. Ezért volt fontos fejlesztési irány a számunkra a megfelelő számítástechnikai háttér kialakítása.

„Még az egy családon belül, egy-egy hibás génre visszavezethető örökletes kórképeknél is megfigyelhető változatosság. Ez arra utal, hogy a betegség kialakulásában mind ez ideig nem azonosított genetikai tényezők is szerepet játszanak” – nyilatkozta a kutatással kapcsolatban.

– Például van egy családunk, ahol az egyik családtagnál csak pajzsmirigyrák alakult ki, a másiknak emellett mellékvese-daganata is lett. Mindkét családtag hordozza azt a genetikai eltérést, ami a két rákfajtát okozza, de míg az egyikben kialakult mindkét tumor, a másikban csak az egyik, ennek keressük az okát. Itt jön szóba az egyéni genetikai háttér esetleges módosító szerepe.

Nagy médiafigyelmet kapott az amerikai színésznő, Angelina Jolie esete. A jövőben egyre többen fogják követni a példáját?

– Örökletes emlő- és petefészek-daganatra hajlamosító genetikai eltérést állapítottak meg nála. Amikor az Egyesült Államokban voltam kutató, véletlenül abban a laborban dolgoztam, ahol a színésznőnek később a preventív műtétet javasolták. A daganat megelőzésének hatásos módja, ha eltávolítjuk azt a szövetet, amelyben kialakulhat a tumor. Az a feladatunk, hogy tájékoztassuk a beteget, javasolhatunk stratégiát, opciókat, de nem mi döntünk helyette.

Kinél végeznek genetikai vizsgálatot?

– Akinek tumora volt, vagy tudja, hogy a családja hordoz erre hajlamosító genetikai hibát. Örökletes daganat esetén pedig indokolt a családtagok szűrése, a genetikailag érintett rokonok felderítése. Legutóbb harminc olyan család mérését végeztük el, ahol ismert a genetikai eltérés.

Sejtbiológiai laboratórium

Azt vizsgáljuk, hogy mi miatt lesz rosszindulatú vagy jóindulatú egy daganat, miközben a kiindulási helyzet szinte ugyanaz volt. A kutatásunk másik iránya a molekuláris mechanizmusok vizsgálata a daganatszövetekben. Az előzetes eredményeink biztatóak.
Jelenleg öt PhD-hallgatóm van, akik azért csatlakoztak, mert magas színvonalú munkára vágytak, s mivel kiválóan teljesítenek, igazán sikeresek lehetnek. Nem gondoltam, hogy a Lendület Program ennyire fontos lehet a kiváló fiatalok megtartásában.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka