2013. május 2.

Szerző:
B. Szabó Edina

Mobil­kommunikáció, mobilbiztonság

A mobileszközök vállalati munkaeszközzé válása szükségessé teszi ezek ugyanolyan körültekintő védelmét, mint az asztali, irodai megoldásokét. A vál­lalati fejlesztéseket illetően gyakran amúgy is nehéz lépést tartani a fejlesz­tésekkel és a megfelelő alkalmazások kiválasztásával, így nem csoda, hogy a mobileszközök biztonsága még nem szerepel az első helyen.


A Kaspersky Lab legújabb, IT biztonsággal kap­csolatos felméréséből kiderül, hogy csupán a vállalatok 32 százaléka állította azt, hogy biztonságpolitikájuk szerves részét képezi a telefonokra és táblagépekre fókuszáló protokoll. Pedig az esetek többségében a rendel­kezésre álló frissítésekkel rendkívül egyszerűen elérhető a magasabb szintű biztonság.
A fris­sítéseknek ugyanis nem csupán az eszköz gyorsabbá tétele vagy a teljesítmény fokozása a céljuk, hanem lezárják azokat a biztonsági réseket, amelyek a hackerek számára könnyű bejutást tesznek lehetővé.

A Kaspersky Lab adatai szerint a kiber­bűnö­zők leginkább a bejáratott programokat szeretik használni: az egyik legnépszerűbb a Java platform, a betörések közel 50 százaléka erre irányul, az Adobe Acrobat Reader 28 százalékos támadási aránnyal a második. Ráadásul a telepített szoftverek általában több vállalati munkaállomáson jelen vannak – ez persze azt jelenti, hogy nem csak egy gépet találnak meg így, mert a legtöbb gép valamilyen hálózatra van kapcsolva.

Természetesen ez nem csak az irodai gépeket érinti, hiszen a munkaeszközként használt okostelefonokon keresztül böngészett felületek összefüggő hálózatában szinte dominószerűen dőlhetnek le a tűzfalak… A legegyszerűbb készülék is figyelmeztet a legfrissebb változásokra, és a legtöbb esetben nem is érdemes fontolóra venni a frissítés szükségességét.
A vállalatok piaci pozícióját támogató mobileszközök biztonságos használatára vonatkozóan tehát érdemes erre a területre is szabályokat megfogalmazni. Akár egy IT beruházás kiemelt része is lehet az aktuális frissítések beszerzése, vagy azok automatikus figyelésére szolgáló alkalmazás telepítése.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka