2013. május: jegyzet, portré, tudomány, innováció, startup, egyetem, kiállítás/konferencia, agrárium, zöldkörnyezet, atomenergia, hulladékgazdálkodás, disszemináció, elektronika, biztonságtechnika, it, nanotechnológia
2013. május 2.

Szerző:
B. Szabó Edina

Mobil­kommunikáció, mobilbiztonság

A mobileszközök vállalati munkaeszközzé válása szükségessé teszi ezek ugyanolyan körültekintő védelmét, mint az asztali, irodai megoldásokét. A vál­lalati fejlesztéseket illetően gyakran amúgy is nehéz lépést tartani a fejlesz­tésekkel és a megfelelő alkalmazások kiválasztásával, így nem csoda, hogy a mobileszközök biztonsága még nem szerepel az első helyen.


A Kaspersky Lab legújabb, IT biztonsággal kap­csolatos felméréséből kiderül, hogy csupán a vállalatok 32 százaléka állította azt, hogy biztonságpolitikájuk szerves részét képezi a telefonokra és táblagépekre fókuszáló protokoll. Pedig az esetek többségében a rendel­kezésre álló frissítésekkel rendkívül egyszerűen elérhető a magasabb szintű biztonság.
A fris­sítéseknek ugyanis nem csupán az eszköz gyorsabbá tétele vagy a teljesítmény fokozása a céljuk, hanem lezárják azokat a biztonsági réseket, amelyek a hackerek számára könnyű bejutást tesznek lehetővé.

A Kaspersky Lab adatai szerint a kiber­bűnö­zők leginkább a bejáratott programokat szeretik használni: az egyik legnépszerűbb a Java platform, a betörések közel 50 százaléka erre irányul, az Adobe Acrobat Reader 28 százalékos támadási aránnyal a második. Ráadásul a telepített szoftverek általában több vállalati munkaállomáson jelen vannak – ez persze azt jelenti, hogy nem csak egy gépet találnak meg így, mert a legtöbb gép valamilyen hálózatra van kapcsolva.

Természetesen ez nem csak az irodai gépeket érinti, hiszen a munkaeszközként használt okostelefonokon keresztül böngészett felületek összefüggő hálózatában szinte dominószerűen dőlhetnek le a tűzfalak… A legegyszerűbb készülék is figyelmeztet a legfrissebb változásokra, és a legtöbb esetben nem is érdemes fontolóra venni a frissítés szükségességét.
A vállalatok piaci pozícióját támogató mobileszközök biztonságos használatára vonatkozóan tehát érdemes erre a területre is szabályokat megfogalmazni. Akár egy IT beruházás kiemelt része is lehet az aktuális frissítések beszerzése, vagy azok automatikus figyelésére szolgáló alkalmazás telepítése.•

 
2019. október – Közlekedésfejlesztési különszám

2019. október – Közlekedésfejlesztési különszám

Hírlevél feliratkozás

Innotéka