Modern örökségünk újrakondicionálása

Az idei, 17. Velencei Építészeti Biennálé magyar projektje, az Othernity – Modern örökségünk újrakondicionálása a Biennálé központi témájára, a Hogyan fogunk együtt élni? kérdésfelvetésre reflektálva arra keresi a választ, hogy a modern építészet sokat vitatott, több szempontból elavult öröksége milyen lehetőségeket tartogat a jövő építészei számára.


Kovács Dániel kurátor, valamint Csóka Attila Róbert, Molnár Szabolcs és Smiló Dávid kurátori csapata 12 kelet-közép-európai építészirodát kért fel arra, hogy gon­doljanak újra 12 ikonikus budapesti modern épületet, ezzel egy lehetséges utat mutatva múlt és jövő építésze­­té­nek összegyeztetésére.

Labor

A kiállítás két teremből áll: a Labor a 12 épület történeti állapotát dokumentálja, a Showroom pedig a 12 kortárs építészeti reflexiót mutatja be.

Showroom

A kiválasztott budapesti épületek a 20. század második felében, a szocialista rendszerben készültek, és értékeik ellenére mára veszélyeztetettek. A meghívott kelet-közép-euró­pai építészek jól ismerik és értik a régiós építészeti örökség megőrzésével kapcsolatos dilemmákat, de már az egyesült Európában tanultak és szereztek szakmai tapasztalatot, terveikre pedig a nemzetközi irányba mutató, kísérletező attitűd a jellemző, amely friss, vizuális formanyelvvel társul.
A Magyar Pavilon virtuális megnyitóját itt tekinthetik meg.

A kiállítást a Biennálé november 21-i zárását követően decemberben a projekt szervezője, a Ludwig Múzeum, Budapesten is bemutatja, így azok is megnézhetik majd, akik idén nem jutnak el Velencébe.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021
Címkék

Innotéka