Nagy az érdeklődés az NKFI Hivatal 35 milliárd forint keretösszegű innovációs pályázata iránt

A pályázók részéről a megemelt minőségi követelmények ellenére is jelentős és folyamatos érdeklődés kíséri az idei év legmeghatározóbb, 35 milliárd forint keretösszegű innovációs pályázatát, amelyre a projektjavaslatokat október 5-én délig lehet benyújtani szakmai véleményezésre a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalhoz. A felhívás a hazai vállalkozásokat és egyetemi, kutatóintézeti partnereiket ösztönzi innovatív megoldások kifejlesztésére, elsősorban a zöld átállás, az egészséges élet és a gazdaság digitalizációja területén.


A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) idei évi legnagyobb volumenű innovációs pályázata a „Fókuszterületi innovációs projektek támogatása” kiírás gondos előkészítés és társadalmi egyeztetés után, minden érdekelt szereplő véleményét kikérve és figyelembe véve került meghirdetésre 2023. szeptember 21-én. A vállalt ütemezésnek megfelelően szeptember 28-án megnyílt az az elektronikus felület is, amelyen a pályázók az október 5. déli határidőig nyújthatják be a projektjavaslatukat szakmai véleményezésre.

„A várakozásainknak megfelelően hatalmas az igény a piac részéről az átlátható, világos szakmai és árbevétel-elvárásokat is magában foglaló innovációs támogatásra. Az eddig beérkezett kérelmek alapján továbbra is jelentős túljelentkezésre számítunk, de ennek a kezelésére minden tekintetben felkészültünk” – hangsúlyozza Kiss Ádám, az NKFI Hivatal elnöke. A szakmai vélemény iránti kérelmek beadásának első napján kiemelkedően erős volt a forgalom, de az NKFI Hivatal informatikai rendszere jól kezelte az egyidejűleg nagy számban érkező regisztrációt és a pályázati anyagok feltöltését. Bár a beadási időszak félidejénél egyértelmű, hogy a pályázói igény jelentősen meghaladja a rendelkezésre álló keretösszeget, ennek ellenére az eredetileg is kommunikált vállalása az NKFI Hivatalnak, mely szerint a pályázatok beadásának lehetősége nem lesz lezárva túljegyzés esetén sem, továbbra is változatlanul fennáll.

Emlékeztetőül: a pályázat tervezetten 10-10 milliárd forint keretösszeget fordít a Neumann János Programban kijelölt következő három nagy fókuszterület − a zöld átálláshoz hozzájáruló KFI tevékenységek, az egészséges élet megőrzését szolgáló fejlesztések, valamint a gazdaság és a társadalom digitalizációját elősegítő innovációk − támogatására.

Emellett a felhívás további 5 milliárd forintot irányoz elő olyan ígéretes innovációs projektekre, amelyek közvetlenül nem kapcsolódnak az említett fókuszterületekhez. (x)


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka