Nanotechnológiához kapcsolódó innovációk

A miskolci Bay Zoltán Logisztikai és Gyártástechnikai Intézet több­szektorú innovatív alkalmazott kutatóintézet. Az intézet profiljában jelentős szerepet foglal el a nanoanyagokat vagy nanoszerkezetű anyagokat érintő anyag- és alkalmazástechnológiai fejlesztés. Az első­sorban ipari igényekre épülő technologizálás segíti az egyetemi és akadémiai felfedező kutatások eredményeinek hasznosítását is.


Saját eredményekre alapozva új nanoszerkezetű anyagok, a fémhabok fémjelzik az intézet egyik fókuszterületét. A fémhab olyan könnyű, hogy úszik a vízen. Fémhabjaink nanoszerkezetű, magas hőmérsékletű szappannal és nanoméretű oxidhártyákkal stabilizáltak, amelyek tartósságot, vághatóságot, magas szilárdságot és önthetőséget biztosítanak termékeink számára.
Egy egyedi szabadalmaztatott technológiával képesek vagyunk egy hangos szívószál segítségével mikrométeres buborékokat is fémolvadékokba injektálni, ezzel egyforma buborékú fémhabokat állítunk elő. Az így létrejött anyagok felhasználási területeiken a fa, a műszaki műanyagok és a magnézium versenytársai lehetnek. Legnagyobb felhasználási potenciálja az autóiparnál lehet, hiszen egyszerre könnyű szerkezeti anyag, ütközési energiaelnyelő, hang- és rezgéscsillapító.

Jelenleg az innovációnk technológiai méretnagyításán dolgozunk, amelyet az amerikai Alcoa cég kutatás-fejlesztési megbízással is támogat. Ez az a terület, ahol várhatóan egy éven belül egy kisüzem megvalósításába kezdhetünk. Szintén unikális nanoadalékok teszik lehetővé az intézetünkben kidolgozott új típusú fémemulziók létrejöttét, amelyek alkalmasak lehetnek forgácsolható és önkenő ötvözetek gyártására. Egyedi eljárással fémek nagymértékű alakváltoztatásával nanoszerkezetű titán implantátum anyagokat állítottunk elő, amelyek az esetleges allergiás reakciókat kiváltó ötvöző anyag nélkül is biztosítani tudják a protézisek megfelelő szilárdságát és tartósságát. A nanoszerkezetű anyagok gyártására más, például ionimplantációval készült felületi rétegeket hoztunk létre, amelyek kedvező kopási tulajdonságokat mutattak kerámiák esetében. Egy magyarországi céggel közösen dolgozunk nanoezüst kolloidok előállításán és folytatunk nanoezüst-bevonatú termékfejlesztéseket is például steril katéterek gyártása céljából. Mivel a nanoezüst antimikrobiális hatást mutat, felhasználható fertőtlenítőszerként, illetve orvosi eszközök, implantátumok bevonataként nagyban elősegítheti a gyógyulást és a sebfertőzések megelőzését.

Az egyik legnagyobb magyarországi gyógyszergyártóval közösen lipid bázisú nanokapszulák (liposzómák) kifejlesztésével foglalkozunk generikus rákgyógyszer előállítása céljából, melynek segítségével a gyógyszerhatóanyagok célzottan a sejtekhez juttathatók. Ezeknek a liposzomális készítményeknek az elkészítésére GMP konform tisztatérrel és gyártástechnológiával rendelkezünk. Nanoszerkezetű anyagok, így az aerogélek alkalmazástechnológiai fejlesztése és módosítása komoly ipari projekteket nyitott intézetünkben. Ezek az alkalmazások a magyar kis- és középvállalkozókat segítik, például a Hőker kemencegyártó cég számára aerogél bázisú szigetelőanyag-gyártás az egyik nanotechnológiát érintő ipari megbízásunk.

Az akkreditálás előtt álló nanometrológiai laborunk alkalmas a legtöbb nanoméretű szerkezet és anyag vizsgálatára. A géppark tartalmazza a legmodernebb scanning, transzmissziós és atomi erő mikroszkópiákat (SEM, TEM, AFM). A Miskolci Egyetemmel közösen létesített nanotoxikológiai laborunkban a környezetben található és az ember által előállított nanorészecskék emberi szervezetre gyakorolt hatását és biztonságosságát is meg tudjuk határozni. A nanotechnológiai innovációk mellett komplex szolgáltató intézetként fontos bázispontként működünk a magyarországi kis- és középvállalkozók számára.

A nanotól a makróig n2M szolgáltatási bázisunk alkalmas anyagok akkreditált mechanikai szerkezetvizsgálatán kívül a szerkezetek 3D képalkotására mintegy 5 mikronos felbontással. Intézetünk vállal a logisztikával, szerkezetek megbízhatóságával, informatikával, egyedi célgép és elektronikai alkatrésztervezéssel, fejlesztéssel, kivitelezéssel kapcsolatos megbízásokat is – akár a kísérleti üzem megvalósításáig –, így a vevő egy helyben rendelheti meg cégének az innovációs és mérnöki szolgáltatásokat. Próbáljon ki minket. Részletesebb információért látogasson el honlapunkra.


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka