2012. július 4.

BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar • vik.bme.hu

Racionális kutatásokkal a sikerért

Az elmúlt időszakban jelentősen megváltozott a kutatómunkában annak elfogadottsága, hogy az eredmények hasznosítási szempontjait is hangsúlyosan kell értékelni – állítja dr. Vajta László. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja a kutatás-fejlesztés területén lezajlott szemléletváltást és az elért eredményeket összegezte.


Egyidejűleg két jelentős TÁMOP pályázat zárult június végén a Műegyetemen. Az egyik a kutatás-fejlesztési kapacitások és képességek növelését, míg a másik a kutatások eredményeinek hasznosítását segítő fejlesztéseket tűzte ki célul.
A sportoló versenyeredményeit edzéssel javítja. A kutató „edzése” a kutatás és az új eredmények előállítása – fogalmaz lényegre törően dr. Vajta László. Csakhogy a kutatás eredményességének mértéke egyre szorosabban függ össze annak hasznosíthatóságával. Ennek az értékrendbeli változásnak az elfogadása a magasan kvalifikált, önállóan gondolkodó kutatóknak nem könnyű, elfogadtatása pedig néha kimondottan hálátlan feladat. A kutatás szabadsága ne azt jelentse, hogy csak azzal foglalkozzunk, ami érdekel bennünket, hanem azzal is, amit a jövőben használni lehet – nos, ez jelentős szemléletváltást igényel, aminek elősegítése az egyik legfőbb célunk volt.

Maga a megfelelő szemlélet azonban nem elegendő egyfajta „hasznosítási kultúra” megteremtésére, speciális szaktudás is szükséges hozzá, amit belső képzésekkel hoztunk létre – hangsúlyozta a dékán. Ha pedig már a tudás is megvan, jöhet a harmadik – legfontosabb – lépés: a kutatók szolgáltatásokkal történő maximális támogatása, hogy a hasznosítási folyamatok gördülékenyen, a lehető legjobb hatásfokkal működjenek.
Dr. Vajta László kitért arra is, hogy mindehhez megteremtették a többi között a szükséges képzések tananyagát és oktatásuk tanfolyami rendszerét, informatikai hátteret a szellemi vagyon érték alapú nyilvántartására és a szellemi termékek hasznosításának menedzsmentjére, valamint kialakították azt a külső szakemberekből álló hálózati kapcsolatrendszerüket, amely a szabadalmaztatástól a piackutatáson át egészen a cégalapításig, befektetések szervezéséig, illetve a létrejött cégek mentorálásáig képes segítséget nyújtani. Ennek működőképességét illusztrálandó, nagyszámú pilot projektet bonyolított le a BME az elmúlt időszakban, és életre hívtak 8-9 spin-off vállalkozást is, sőt továbbiak alapítása is napirenden van. „Nagyon büszkék vagyunk, hogy egyik cégünk a Wall Street 50 legsikeresebb innovatív vállalkozása közé került, de sok más díjat is nyertek az így indított projektjeink – tette hozzá a dékán, megjegyezve, hogy a sikerhez szükség volt arra a szemléletváltásra, ami egyre több kutatót ébreszt rá a kutatási területek megválasztásánál a piaci igények értékelésének jelentőségére, az iparral való együttműködés fontosságára.

A BME elmúlt években végzett ez irányú tevékenysége el­ismerésének is tekinthető, hogy két, az innovációban tevékenykedő jelentős bizottságban – a Parlament Innovációs Albizottságában és a Nemzetgazdasági Minisztérium által létrehozott Innovációs Tanácsadó Testületben – is képviselteti magát. A dékán szerint az ismertetett pályázatokkal kapcsolatban nagy jelentősége van annak, hogy az elért módszertani és szervezési eredményeket, a kialakított átfogó programokat az egyetemen kívüli szakmai és államigazgatási szereplők is innovációs stratégiai jelentőségűként értékelik.

Dr. Vajta László a sikerek mellett a nehézségeket is szóvá tette. Mint mondta, nem az a nagy dicsőség, ha egy komoly pénzügyi támogatással indított folyamat kiváló eredményeket ér el, hanem az, ha olyan rendszer jön létre, amely hosszabb távon is önfenntartóvá válik. „Aggodalmak vannak bennem e kérdést illetően, ugyanis rettenetes forrásszűkítéseket szenvedett el a felsőoktatás, ami a tervezés időszakában még nem volt látható, és veszélyezteti az önfenntartónak tervezett rendszer önfenntarthatóságát.
A forrásszűkítés újra háttérbe szoríthatja a hasznosítási tevékenységet” – hangsúlyozta a dékán, aki a nehéz anyagi helyzet ellenére optimista. Azt elismerte ugyan, hogy egyes karok lehetőségei különbözőek, és némelyek nagymértékben függnek a piaci hatásoktól, azonban véleménye szerint a most záruló TÁMOP pályázatoknak köszönhetően az elmúlt esztendőkben szilárd alapokat sikerült lefektetni, és reményét fejezte ki, hogy a szabadalmak és vállalkozások számában, illetve a pályázati tevékenységek minőségében megfigyelhető látványos fejlődés, ha esetleg lassuló ütemben is, de fenntartható marad.


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka