2013. augusztus 5.

Szerző:
B. Szabó Edina

Rangos díjat kapott a magyar MorphoMouse Brüsszelben

A nemzetközileg is jól ismert, 22 esztendővel ezelőtt alapí­-tott MorphoLogic nyelvtechnológiai tudományos műhely legújabb terméke, a MorphoMouse nyerte el az LT-inno­vá­ciós (Language Technology-Innovate) díjat.


A MorphoMouse segítségével a lehető legegyszerűbben szótáraz­-hat, mondatokat fordíthat, kereshet bárki bármilyen nyelven, például a Wikipédiában. Elegendő az egérmutatót az ismeretlen szó, kifejezés vagy mondat fölé vinni a képernyőn, és a jelentés máris megjelenik egy ablakban. Ekkor a felhasználó által választott angol vagy magyar nyelven jelenik meg a találat. Természetesen lehetőség van a keresett szó, kifejezés vagy mondat begépelésére is. Jelenleg a legnagyobb szótárkészítő műhelyek (Akadémiai Kiadó, Grimm Kiadó, Tudex Kiadó) minőségi angol, német, francia, spanyol általános és szakszótárak szótárai vásárolhatók meg a programhoz.

Emellett a program kiválóan alkalmas böngészés közben a weben egy-egy szó villámgyors kikeresésére: nem szükséges átlépni a szótári alkalmazásba, nem szükséges begépelni az ismeretlen szót. Ha a felhasználó több szótárat telepített, a MorphoMouse egyszerre keres több szótárban, a találatok egy ablakban, egymás alatt olvashatók. Az alkalmazás felismeri a szavak ragozott alakjait is. Ha a szótár olyan kifejezést tartalmaz, amelyik illeszkedik a mutatott szó környezetéhez, akkor a találatok közé a kifejezés is bekerül.

A MorphoMouse program segítségével természetesen teljes mon­datokat is fordíthatunk – jelenleg 12 nyelvpár választható.
A díjazott MorphoMouse a korábbi MoBiMouse 6 szótárprogram és a MoBiCAT mondatfordító termékeket ötvözi, a már megszokott elemek mellett azért számos újdonsággal is szolgál. Ilyen például az egérmutató beállítása vagy az adatforrások konfigurálása.
A MorphoMouse 1.0 működtetéséhez szükséges operációs rendszer: Windows XP, Windows 7, Windows 8 (a program minden operációs rendszer 64 bites verzióját is támogatja).•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka