Reaktor Anyagvizsgáló Teleszkóp

Az atomerőmű üzemidő-hosszabbításához kapcsolódóan az atomerőművi berendezések karbantartásához és anyagvizsgálatához szükséges berendezések élettartamának hosszabbítása is szükséges. E felismerés alapján a Paksi Atomerőmű Anyagvizsgálati osztálya tervbe vette, hogy kifejleszt egy megbízható, mechanikus elven működő teleszkópot, amely a reaktortartály külső felületének ultrahangos anyagvizsgálata során képes elvégezni a vizsgálófejek precíz mozgatását.



A fejlesztésre irányuló szerződés 2009-ben született, és abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy cégünkre esett a választás.
A fent említett célra használt első teleszkóp szovjet gyártmányú volt, amely hat tagból állt, csavarorsós elven működött, igen nagy merevséggel és tömeggel (több mint 1 tonna) rendelkezett. Sajnos ennek a karbantartásigénye nagy volt, és a rendszeres karbantartás ellenére is olyan meghibásodása következett be, ami szükségessé tette a teleszkóp cseréjét.

A második változat – a TRIÁSZ típus – magyar tervezésű és gyártású berendezés, amely pneumatikus és mechanikus elven működött, és működik jelenleg is. Az ultrahangos vizsgálatokhoz szükséges csatolóközegként vizet alkalmaznak, melynek jelenléte nem szerencsés a pneumatikus tömítések tartóssága, megbízhatósága szempontjából. Ez a berendezés kisebb tömegű – körülbelül 500 kilogramm –, szállítása, mozgatása, ha nem is egyszerű, de könnyebben megoldható, mint az első változaté.

A harmadik változat – a TRIG-TEL típus – a TRI-G Bt. jelenlegi fejlesztése. A teleszkóp alapvető szerkezeti anyaga a CERTAL fantázianevű, nagy szilárdságú alumíniumötvözetből készült lemez, belső részeinek (láncok, lánckerekek, golyós orsó, mini lineáris vezetékek) anyaga rozsdamentes acél. Az anyagválasztásnak köszönhetően a csatolóközeg nem okoz károsodást a berendezésben, a nyitott kialakítás miatt keresztülfolyik rajta.

A működés elve röviden: az első fix tag egy golyós orsóval emeli a második mozgó tagot; az első fix tag a másodikhoz rögzített lánckerék segítségével emeli a harmadik tagot és így tovább, egészen az ötödik mozgó tagig. A hajtást egy, a Bosch Rexroth által szállított, váltóáramú szervomotor és hajtás biztosítja, melynek hajtásvezérlését alvállalkozónk, a Relicont Kft. programozta. A berendezés a függőleges mozgást szabályozottan végzi. A szabályozó algoritmust az anyagvizsgálati művelet teljes vezérlését kidolgozó Valvet Kft. készítette.
A berendezés első üzemi próbái a 2. blokk 2011. évi főjavítása során történtek, melyeknél a fejlesztéseknél szokásos „gyermekbetegségek” megmutatkoztak. Ezeket javítva a 3. blokki leállásnál sikeres üzembe helyezés történt.

Fontos megjegyezni, hogy a teleszkópot rendszeresen kell szállítani egyik blokkról a másikra, mert egyrészt szervezetten minden blokknál használni kell, másrészt nem maradhat a felállítási helyén, hiszen az a zárt, hermetikus tér része. A gép tömege mindössze 350 kilogramm – ami lényeges súlycsökkenést jelent a korábbi változatokhoz képest –, a szállítását azonban úgy kellett megoldanunk, hogy azt maximum három dolgozó könnyen el tudja végezni. A feladat bonyolultságára jellemző, hogy több ajtón keresztül, helyenként 700 milliméteres küszöbmagasság áthidalásával kell a szállítást megoldani. Erre a feladatra kifejlesztettünk és legyártottunk egy „lépegetős” szállítókocsit, melynek 3D ábráját is közöljük.

Reméljük, hogy fejlesztésünk a jövőben komoly segítséget nyújt az anyagvizsgálati munkák elvégzésénél a Paksi Atomerőmű szakembereinek.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka