Rendszerintegrátorok

Nem egyszerűen termékértéke­sí­téssel, hanem komplett rendszerek kon­cepcionálásával, szállításával és személyre szabott optimalizálási, illetve karbantartási mérnöki tevékenységgel támogatjuk felhasználóinkat – különböztette meg konkurenseitől cégét Baranyi Zsolt, a Kazántrade Kft. ügyvezetője. A több európai prémium ipari kazán­gyártó kizárólagos képviseletét ellátó vállalkozás az elmúlt években rendre 30-40 százalékos árbevétel-növekedést ért el, és a víziók között egy országhatáron átnyúló hálózat kialakítása is szerepel.


Hogyan válik egy magyar családi vállalkozás a BOSCH ipari kazánjainak kizárólagos képviselőjévé?

– Az 1990-es évek elején a 150 éves hagyományokkal rendelkező, német érdekeltségű LOOS ipari kazángyár magyarországi képviseletével bízták meg a Kazántrade Kft.-t. Az ezt követő mintegy két évtizedben 100-110 kazánházi rendszer szállítása, beüzemelése fűződött a nevünkhöz, és miután a BOSCH-csoport felvásárolta partnerünket, már mi is egy jóval szélesebb termékpalettával jelenhettünk meg a magyar piacon a gőzkazánok és rendszerek, illetve az 1 megawatt feletti melegvíz-kazánok területén. Az utóbbi években rendre 30-40 százalékos növekedést értünk el, 2016-ban 1,5 milliárd forint feletti árbevételt produkáltunk, és az utóbbi években több mint 400 megawatt hőteljesítményű rendszerszállítást valósítottunk meg Magyarországon, amivel piacvezető pozícióba kerültünk. Ipari berendezéseink minden esetben technológiai hőigényt szolgálnak ki gumigyárakban, élelmiszerüzemekben, így hús-, tejüzemekben, valamint a sörgyártás és a konzervgyártás folyamatait támogatják.

Néhány éve sikeresen léptünk be a távhőpiacra, és eddig hat rekonstrukciós munkában vettünk részt, egyebek között a mi rendszereink működnek Százhalombattán, Érden, Oroszlányban, Székesfehérvárott, Veszprémben és Dunakeszin. A Pest megyei településen 18,5 megawatt kapacitású rendszert telepítettünk, az ott üzemelő kondenzációs kazánjaink az elérhető leghatékonyabb kazántechnológiának számítanak itthon. Fontosnak tartom kiemelni, hogy olyan mérnökiroda vagyunk, amely nemcsak ipari kazánok kereskedelmével, de értékesítés utáni szolgáltatásokkal is foglalkozik.

Távhőkazánház (18,5 MW), Dunakeszi, 2014
Mit jelent ez a rendszerintegrátori szerep a gyakorlatban?

– A piac más szereplőivel szemben nem egyszerűen termékérté­kesítéssel, hanem komplett rendszerek koncepcionálásával és személyre szabott optimalizálási, illetve karbantartási mérnöki tevékenységgel támogatjuk felhasználóinkat. Egy megrendelő számára előny, ha a szükséges ipari kazánberendezés mellett kémény- és füstcsatornarendszerre vagy a tüzelőanyag-ellátásra is tudunk komplett, „egy kézből származó” megoldást nyújtani rendszergaranciával.

Gyógyszergyár kazánháza (5 t/h, 4,2 MW), Gödöllő, 2015

A rendszer kiszállítása, üzembe helyezése után még hosszú éveken keresztül élő marad a kapcsolat, és igény esetén a karbantartás mellett a megváltozott igények miatt további optimalizálásra, úgynevezett retrofittre is kínálunk megoldásokat. Esetünkben nem a marketing szintjén érhető tetten a személyre szabottság, projektmérnökeink minden egyes feladathoz egyedi megoldásokat dolgoznak ki. A széles termékpaletta mellett a Bosch tudásbázisa is erős támogatást jelent számunkra, de a további fejlődés érdekében egy másik piaci szegmensre is beléptünk.

BOSCH kapcsolószekrények: BCO és SCO rendszer, Gödöllő, 2015
Mi alapján határozták meg az új irányt?

– A biomassza-hőtermelés piaca évek óta komoly fejlődési potenciállal rendelkezik, az ehhez szükséges forrásokat pedig uniós pályázatok biztosíthatják, ezért még ebben a pénzügyi ciklusban akartunk megjelenni ezen a területen is. A már meglévő fűtő­művek mellett az utóbbi időben több helyen építettek biomassza tüzelőanyag alapú kazánokat és fűtőművi blokkokat. Piacra lépésünk alapját két európai gyártó kizárólagos magyarországi képviselete jelenti: a svájci SCHMID elsősorban faaprítékos, 10 megawatt teljesítmény alatti biomasszakazánok terén kínál alternatívát, míg német partnerünk, a KABLITZ kazángyár a nagyobb teljesítményű és vegyes tüzelésű igényeket agrárhulladékból, szalmából vagy szemétből származó tüzelőanyagokkal tudja kielégíteni. A dán kéménygyártó STEELCON termékeivel is sikereket könyvelhettünk el az utóbbi években; a füstgáztisztítás és kondenzációs hőhasznosító rendszereket gyártó svájci SAVEENERGY kifejezetten innovatív termékei egyelőre megelőzik a magyar igényeket, de reményeink szerint hamarosan elkövetkezik az az időszak, amikor hazánkban is egyre nagyobb szerepet játszik majd az emissziócsökkentés és az energetikai hatékonyságnövelés. Ezekre a műszaki igényekre is komplex megoldásokkal állunk készen.

A magyar piac mérete korlátozott, és a pályázati források is korlátozottak. Milyen további kitörési lehetőségekkel számolnak?

– A Kazántrade víziója között szerepel, hogy a képviseleti szerződések hatótávolságát kiterjessze, maximum öt éven belül a meglévő budapesti központtal mintegy 1000 kilométeres hatósugarú körben kínálja szolgáltatásait a régió más országaiban is. Természetesen ez komoly kihívást jelent, hiszen minden egyes országban egyenként kell megszerezni a különböző hatósági és engedélyeztetési képességet, amihez helyi szinten is partnereket kell találnunk. Ez egyébként megegyezik a magyarországi stratégiánkkal, ahol a tervező és kivitelező típusú cégekkel szinergiában valósítjuk meg projektjeinket. A know-how és projektmenedzseri területen szerzett versenyelőnyünknek köszönhetően reális esélyünk lehet a sikeres térségi piacra lépésre. Mindemellett pályázati kereteken belül szeretnénk az elkövetkező években újabb innovációs meg­oldásokat kifejleszteni, úgymint konténeres hőhasznosítási megoldások, illetve az ipari kazánházakban definiálandó smart metering területén.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka