2012. június 1.

Szerző:
S. K.

HSM Automatika Kft. • hsmautomatika.hu

Robot a gyógyszertárban

A HSM Automatika Kft. uniós támogatással sikeresen megvalósította a „Gyógyszertári készlettároló, kiadó automata berendezés fejlesztése, prototípusának megépítése” fejlesztési projektjét. A kifejlesztett berendezés az ipari automatika manipulátor vagy robotegység segítségével keresi meg a kiadandó gyógyszert. A gyógyszerész által a számítógépbe rögzített kérést értelmezi, majd másodpercek alatt előkeresi a kért gyógyszert.


A gyógyszerész nem megy a raktárba, nem keresgél a fiókokban, csak a beteggel foglalkozik, és ez a mai gyógyszerészeti szemlélet szempontjából nagyon fontos. A raktárrendszer folyamatosan követi a készletek alakulását, és szükség esetén előkészíti a fogyóban lévő gyógyszerek rendelését. A robotizált kiszolgálás pontos, biztonságos és gyors, a kontrollált raktárkészlet minimalizálja a tárolási költségeket, a berendezés a beállított minimumszinteket minden kiadás után ellenőrzi. Fontos gazdasági szempont a rugalmas, modulrendszerű felépítés, mely biztosítja az adott gyógyszertár igényeinek megfelelő illesztési lehetőséget, az optimális helykihasználást.

A gyógyszertári robot képes a nagykereskedőtől, gyártótól érkező gyógyszerek bevételezésére, automatikus betárolására. Egyszerűbb kiépítés esetén kézi beadagolás és manipulátorral végzett automata kiadás is megoldható. A robot rendszer az ipari automatizálás és robottechnika megoldásait alkalmazza gyógyszertári készítmények mozgatására. Digitális szervo rendszer biztosítja a gyors és pontos manipulációkat, az ipari elektronika pedig az alkalmazás által megkívánt magas fokú megbízhatóságot. A kezelőfelület Windows7 által támogatott nagy felbontású, érintőképernyős LCD monitor. A menüstruktúra támogatja a patikai funkciókat. Az automata használja a legkorszerűbb adat- és raktárrendszer szoftvereket, valamint a termékek korszerű vonalkódos azonosítási megoldásait. A fejlesztett automata tesztelése hónapok óta valós körülmények között, jó eredménnyel folyik, hamarosan elérhető lesz a kereskedelmi forgalomban is.•

SAJTÓKÖZLEMÉNY
a „Gyógyszertári készlettároló, kiadó automata berendezés fejlesztése, prototípusának megépítése” K+F projekt megvalósításáról

A HSM Automatika Kft. uniós támogatással sikeresen megvalósította a KMOP-1.1.4-09-2009-0156. azonosítószámú, „Gyógyszertári készlettároló, kiadó automata berendezés fejlesztése, prototípusának megépítése” című fejlesztési projektjét.
A kifejlesztett berendezés felgyorsítja, automatizálja a gyógyszerek berakásának, kiszedésének folyamatát, minden pillanatban követhető a készletek aktuális állapota, automatikus a nagykereskedő cégeknek küldött megrendelés. Jelentősen csökkenthető a készletek optimális szintje és a páciensek kiszolgálásának időtartama.

A gyógyszerek berakásának és kiszedésének automatizálását kétféleképpen is megoldotta a HSM Automatika Kft.: X-Y lineáris tengelyek segítségével és egy képfeldolgozó egységhez illesztett robot rendszerrel. A projekt eredményeként mindkét meg­oldásra ajánl berendezést. Egy olcsóbb, lineáris tengelyekkel épített „félautomata” és egy drágább, teljesen automatizált konstrukciót. Az egyszerűbb konstrukciónál a berakási folyamat nem teljesen automatizált, a beérkező gyógyszer tárolási helyének meghatározását, kijelölését, paramétereinek rögzítését automatikusan végzi ez a rendszer is, csak az általa kijelölt, célzófény segítségével megmutatott helyre élő munkával kell a gyógyszereket betenni, nem automatikus, mint a robotizált megoldásnál.

Jelenleg a HSM Automatika Kft.-n kívül magyar gyártó nem készít hasonló berendezést. A HSM Automatika Kft. ajánlatai standard modulokból épített, kedvező árú, kis fenntartási költségű gyógyszertári készlettároló és kiadó automata berendezések, amelyek a gyógyszertárak többsége részére elérhetőek elsősorban Magyarországon, de külföldön is.

Köszönetet mondunk az Európai Uniónak, a Magyar Államnak és a hazai közreműködő szervezeteknek, a MAG Zrt.-nek és az NFÜ-nek, hogy támogatásukkal elősegítették a projekt megvalósulását.

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka