2014. március 5.

Szerző:
Paulik Katalin

H-ION Kutató Fejlesztő és Innovációs Kft. • h-ion.hu

„Rossz” ötlet nincs, csak „még jobb” ötlet van

Szereti a fiatal tehetségeket felkarolni, a cégük maga is fiatal, 2011 augusztusában alakult. Szívügye a munkahelyteremtés, a mentorálás és a rendszerszemlélet elterjesztése a természet­­tudományos és mérnökképzésben. Temesi Ottó fizikus-mérnök, a H-ION Kutató Fejlesztő és Innovációs Kft. kutatás-fejlesztési igazgatója állítja: „Csak azt szabad elvinni külföldre, amit nem lehet Magyarországon megvalósítani. Az a célunk, hogy itthon valósuljanak meg a fej­lesztéseink, itthon hozzanak eredményt és itthon teremtsenek munkahelyeket.”


Sorra vehetjük a szívügyeit? Kezdjük a munkahelyteremtéssel…
‒ Még csak az elején járunk, s bár világszínvonalú témákkal foglalkozunk a K+F+I területen, és nagyon izgalmas fejlesztéseink és újításaink vannak, mégis óvatosak vagyunk, nem szeretnénk erőnkön felül bővülni, amit persze nem könnyű betartani, amikor ilyen ütemű növekedésben van a cég. Minden egyes témának, amivel foglalkozunk, el kell jutnia egy új anyag, egy új technológia, egy új prototípus, egy félüzemi gyártósor vagy berendezés megvalósításáig. Az eredményeink hasznosítására pedig startup cégeket hozunk létre partnereinkkel, idén például már kettőt alapítottunk. Egy startup 10-15 munkahelyet teremt az első évben, ami nem tűnik soknak, de ezek mögött mi a családokat is látjuk. Fontosnak tartjuk partnerkapcsolataink bővítését is. Jelenleg hat projekt megvalósításán dolgozunk mikro-, kis- és középvállalatokkal közösen. Számos területen vannak fejlesztéseink, újításaink, eredményeink, például az ELTE-vel közösen egy olyan ultraporózus hőszigetelő vékonyréteg alapanyag, amely az űrkutatásban is használt szilika aerogéleknél jóval magasabb hőmérsékleten is alkalmazható, s előállítása könnyebben skálázható.

Az ultra­porózus hőszigetelő vékonyréteg alapanyag struktúrája

Egy másik témánknál már másfél éve napi szinten forgalomban teszteljük az égésoptimalizáló katalitikus eszközünket, ami a méréseink alapján mérhető, jelentős fogyasztáscsökkenést eredményez a benzines gépjárműveknél, miközben nem igényel gondozást, és hosszú élettartamú. Van, amikor a saját ötletünket fejlesztjük a partnereinkkel, és van, amikor minket keresnek meg egy műszaki, anyagtudományi problémával, mi pedig az intuitív kutatói, fejlesztői környezetben megpróbáljuk a legjobb eredményt elérni. Ha például egy partnerünk feltár egy megoldásra váró problémát, amivel küzdenek, a csapatunk összeül, és máris jönnek az ötletek. A partnerünk igényei szerint elvégezzük az előkísérleteket és az alapfejlesztéseket, de akár egészen a megvalósulásig visszük a témát, amennyiben van javaslatunk. Már nemzetközi kapcsolatokon keresztül is kapunk ilyen megbízásokat. Csapatban gondolkodunk, szeretnék hosszú távon együtt dolgozni a kollégáimmal és a partnereinkkel.

Mindemellett jut idő a mentorálásra is?
‒ Elengedhetetlenül fontosnak tartom, ezért foglalkozom a mentorálással. Az álláshirdetésekben ugyan keresnek kezdő kollégákat, de X év gyakorlattal, amit nem tudnak hol megszerezni, mert teljesen kezdőt nagyon kevesen keresnek. Ezért indítottuk el az ösztöndíj­programunkat, és vettünk már föl főállásba olyan diákokat, akik még nem végezték el az egyetemet. Szánunk rá időt, hogy foglalkozzunk velük. Szeretem a fiatalokban azt, hogy rugalmasak, tele vannak ötlettel és lelkesedéssel – nyilván ez elvárás is. A csapatunkkal az anyagtudományi kutatási eredményeket keressük és adaptáljuk ipari problémák megoldására, egyfajta híd vagyunk a kutatók és a mérnökök között. Hisszük, hogy a hatékony problémamegoldáshoz határ­területi tudományos és mérnöki képzettségre, valamint rendszerszemléletre van szükség, hogy lássuk, mi mivel függ össze.

Ezzel elérkeztünk egy újabb szívügyhöz…
‒ Magyarország kimagasló szellemi tőkével rendelkezik, a kreativitás és az innováció sem hiányzik: a magyar kutató, mérnök arról híres, hogy ha nem tud megvenni egy berendezést, akkor megépíti. Ezt a képességet meg kell őriznünk a következő generációknál is. Fontosnak tartom például a sakkoktatást vagy a szorobánt, mert logikai gondolkodásra, rendszerszemléletre tanít. Tudom, hogy sok mindenre nem jut idő, mégis érdemes helyet találni a tantervben egy-egy olyan órának, amikor természettudományi, mérnöki problémák megoldására hozhatnának ötleteket a diákok, és megvalósulási tervet készíthetnének a probléma megoldására akár már a középiskolában. A saját környezetemben én magam is szervezek szakkörszerű csoportokat, ahol problémákat vetünk fel, amelyekre megoldásokat keresünk, mert rossz ötlet nincs, csak még jobb ötlet van.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka