2012. január 3.

Szerző:
B. Szabó Edina

Sárkányerő

A mesebeli sárkányokról eszünkbe juthat a tűz, a kard, a királyfi, a megmentésre váró királykisasszony – de lássuk be, titkár(nő) funkciót azért nehéz hozzájuk társítani. A Dragon Dictation programmal pontosan ezt érhetjük el, magyarországi megjelenésével már több mint 25 országban és nyelven.


A Dragon Dictation az iOS-4 rendszeren fut, a felhasználó a felugró eszköztáron megjelenő alkalmazásikonokkal könnyedén elérheti az e-mail, az SMS, a Facebook vagy a Twitter állapotjelző sávját, valamint a vágólapot. A program rendelkezik egy praktikus automatikus mentési funkcióval is, amely megőrzi a bediktált szöveget arra az esetre, ha a felhasználó például egy beérkező telefonhívás miatt megszakítja a diktálást. Ráadásul, mivel eleve többnyelvű, bárki könnyen válthat a támogatott nyelvekre, amint azok az országában elérhetővé válnak.

Az App Store ingyenesen letölthető alkalmazásai közül a Dra­gon Dictation és a Dragon Search (hangra reagáló keresőprogram) villámgyorsan elérte az első és harmadik legtöbbször letöltött helyezést, magyar nyelvű alkalmazhatósága pedig lehetővé teszi számunkra is a mindennapi munka során felmerülő szöve­ges tartalom gyártását.

Miben más ez, mint az eddig is ismert „bediktáljuk – szöveg lesz” funkció? Előnyei között tagadhatatlanul a munkaóra csökkenése áll az első helyen. Vonatkoztassunk el most a telefonos alkalmazástól, vegyünk példaként egy tablet gépet. Levelet diktálunk, pályázatot írunk, cikket szerkesztünk, listát írunk a teendőinkről – mindezt anélkül, hogy akárcsak az érintőképernyőre néznénk. Felmerül természetesen a kérdés: mennyire támogatja az alkalmazás szép magyar nyelvünk nyelvtani szabályait, ha még a hagyományos Word szövegszerkesztője is szívesen cserélné ki az általunk bevitt szavakat egy számára logikusabbnak tűnő változatra.

Valószínűleg hosszú időbe telik, amíg önkorrektúra nélkül szabadjára engedhetünk egy ily módon bevitt szöveget – de ki az, aki a begépelést követően nem olvassa át a szövegeit? Ha mindennapos munkaeszköze a diktafon (rámond, begépel, szerkeszt, ellenőriz), a munka legidőrablóbb részét biztosan kiválthatja. Így pedig marad a rámond – szerkeszt – ellenőriz összehasonlíthatatlanul gazdaságosabb folyamata. •


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka