Svájci bicska Szegedről

Manczinger Máté bioinformatikai eszközökkel fe­dezte fel az emberi immunrendszer és a kórokozók sokfélesége közötti alapvető összefüggést. Eredményei a védőoltások alkalmazásában és az antibiotikumos kezelés megválasztásában lehetnek fontosak.


Manczinger Máté elméletének lényege: ha sok kórokozó van a környezetben, akkor ennek hatására az immunrendszer is sokoldalúbbá válik. Ezt az állapotot azonban nem érdemes sokáig fenntartani, valószínűleg azért, mert kevésbé hatékony egy-egy kórokozó ellen, és nagyon „költséges” a szervezet számára. Egy hasonlattal élve: a sok kórokozót tartalmazó területeken elengedhetetlen lehet a túléléshez a svájcibicska-szerű sokoldalúság. Ha elveszünk a dzsungelben, és egyetlen eszközzel kell boldogulnunk, jó, ha az a szerszám kés, villa, olló, csavarhúzó és iránytű is egyben. De ha nem épp ezer veszély leselkedik ránk, praktikusabb mindig az adott feladatra legalkalmasabb eszközt választanunk.

Egy T-sejt membránján elhelyezkedő MHC-molekula (lila) és az általa megkötött antigén (világoskék).
A kép illusztráció, forrás: mta.hu

Az orvos kutató hamar rájött arra, hogy hipotézisének ellenőrzéséhez minden adat elérhető a világhálón. Mindössze másfél év alatt összeállt egy cikk, amely a rangos PLoS Biology szaklapban jelent meg, és amelyben bizonyítékokkal támasztotta alá eredeti elképzelését. A kutatásnak fontos eredményei lehetnek az orvostudomány számára is. A kutatócsoport most azon dolgozik, hogy összefüggést mutasson ki a védőoltások hatékonysága és az immunrendszer sokoldalúságának oka között. A PLoS Biology-cikk tehát egy új, izgalmas kutatás kezdetét jelenti.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka