2013. február 5.

Szerző:
Vida Tünde

Fejérduna-Ép Kft. • fejerduna.hu

Szakmai igényesség a motiváló erő

A változó világ elvárásaihoz alkalmazkodva, a szakmai igényességet szem előtt tartva végzi munkáját a Fejérduna-Ép Kft. szakembergárdája. Évtizedes tapasztalatokat hasznosítva dolgoznak ipari létesítmények, köztük a Paksi Atomerőmű épületeinek megvalósításán, korszerűsítésén.


A Fejérduna-Ép Kft. idén lesz húsz­éves, mégis sok évtizedes tapasztalatot, tudást halmozott fel. Ennek oka, hogy 1993-ban a 26. Sz. Állami Építőipari Vállalat (ÁÉV) egyik utódcégeként alapították. Mint Zelenák Pál ügyvezető igazgató és Snajder Pál, a paksi fióktelep vezetője mondja, az előd magas- és mélyépítési tevékenységét folytatja a kft., amely az ehhez a területhez értő szakembergárdát is átvette. Noha a Fejérduna nem jogutódja a 26-os ÁÉV-nek, a garanciákat a Paksi Atomerőműben átvállalta.
Sokan, köztük Snajder Pál, több évtizede dolgoznak Pakson. A cég – jóllehet dunaújvárosi székhelyű – valójában „kétlaki”, paksi és dunaújvárosi telephelye is fontos bázis. Előbbi tulajdonképpen egy paksi cég, hiszen folyamatos a jelenléte az atomerőműben, az ott dolgozók is helybéliek, környékbeliek. Komoly helyismeretre, tapasztalatra tettek szert az évek során. Különösen igaz ez az üzemi épületek tetőrekonstrukciójára. Ez – derül ki a szakemberek szavaiból – korántsem egyszerű tetőszigetelés, hiszen benne foglaltatik a gépészet, speciális felépítmények, pódiumok, segédberendezések, például a villámvédelem, a jelzőberendezések felújítása.

A reaktorcsarnok tetőrekonstrukciója

A vállalkozás legjelentősebb generálkivitelezőként jegyzett munkái közé tartozik a turbinacsarnok tetőrekonstrukciója, illetve a most folyó 1–4-es blokki üzemépületnél ugyanez a munka. Ahogy a cég vezetői kiemelték, az erőműben végzett tevékenység elengedhetetlenné teszi a vállalatirányítás folyamatos fejlesztését, tanúsítványa van a Fejérduna-Ép Kft.-nek az alkalmazott Minőségirányítási, Környezetirányítási, Munkahelyi Egészségvédelem és Biztonság Irányítási Rendszer működtetéséről.
Meg kell felelni a megrendelői elvárá­soknak és a speciális munkakörülmények­nek, például alkalmazkodni kell a reak­to­rok karbantartásához. Jó példa a spe­ciális munkakörülményekre a blokkvezénylők álmennyezetcseréje, amit folyamatos üzem mellett valósítottak meg. Rendkívül bonyolult feladat volt, a mennyezet felett lévő teljes infrastruktúra és a padlóburkolat cseréjével egyszerre.

További munkáik között említették a bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló felszíni létesítményeinek kivitelezését, a püspökszilágyi radioaktívhulladék-tároló bontási, átalakítási munkáit, a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója bővítésének eddigi fázisait.

Zelenák Pál kifejtette, hogy bár megren­deléseik jelentős része ipari beruházások­hoz kapcsolódik, és partnereik között tud­hatják az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. mel­lett a Dunaferr Zrt.-t, a százhalombattai Dunamenti Erőmű Zrt.-t, közmű- és középület-építésben is számottevő tapasztalatra tettek szert. Korábban a paksi szakrendelő, jelenleg a gyógyászati központ építése fűződik a cég nevéhez, de a Fejérduna volt a paksi strand kivitelezője is. Építettek uszodát Bicskén, Iváncsán, Dunaújvárosban, kórházakat, műveseállomásokat Siófokon, Kistarcsán, Székesfehérváron. Az atomerőműves munka mellett jelenleg Dunavecsén óvodát, Diósdon gyártócsarnokot építenek.

Zelenák Pál hangsúlyozta, hogy a cégnél mindig kiemelt figyelmet fordítanak a megfelelő szakembergárda, az utánpótlás biztosítására. Évek óta működtetnek egy, a fiatalítást zászlajára tűző programot, ennek eredményeként kialakult egy fiatal mérnökgárda, amelynek tagjai továbbviszik a rutinos kollégáktól átvett évtizedes tapasztalatokat, tradíciókat. A versenyhelyzetekben a cég ebből előnyre tesz szert – mondja az ügyvezető, hozzátéve, hogy náluk mindig az volt a vezérelv, hogy a folyton változó világban a műszaki kihívásoknak eleget téve, folyamatosan a szakmai igényességet képviseljék.
Zelenák Pál kiemelte, hogy a cég nem­csak a magas szintű szakmaiság, hanem a nukleáris energia további hasznosítása mellett is elkötelezett. A Fejérduna-Ép Kft. tagja a Magyar Atomfórum Egyesületnek, az ügyvezető igazgató a vezetőségnek is. A szervezettel közösen készülnek arra, hogy szerepet vállaljanak a Paksi Atomerőmű küszöbönálló bővítésében.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka