2015. december 2.

Szerző:
S. K.

Szegedről indult a Magyar Tudomány Ünnepe

Miért a tudomány a megismerés legrögösebb útja? Hogyan születnek az áltudományos elméletek? – egyebek között ezekre a kérdésekre válaszolt a Magyar Tudomány Ünnepe szegedi nyitóelőadásán Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Az ünnepségen kiváló kutatókat, fejlesztőket ismertek el.


„A tudomány kemény verseny, ahol igazából csak az »aranyérem« a legjobb, a legkorábbi felfedezés számít. Egyik jellegzetessége a kvantitativitás, vagyis az, hogy egyre inkább számokon, adatokon alapul, mind mérhetőbbé válnak az eredmények. Egyre inkább efelé mozdul az egész tudomány, különösen a biológia, az orvostudomány, valamint a közgazdaság-tudomány” – emelte ki ünnepi beszédében Lovász László, az MTA elnöke, aki szerint: „A tudós tévedhet is, de a hibás eredmény is megalapozhat más elméleteket.” Az Akadémia elnöke a tudományt hosszú megismerési folyamatként jellemezte. Véleménye szerint még sok mindent nem értünk olyan szinten, ahogyan érteni kellene. És amit értünk, az sem tekinthető lezártnak. A 2500 éves elemi síkgeometria az újszerű kérdésfeltevéseknek, továbbá az újszerű módszereknek köszönhetően ma is élő és eleven tudomány.

A szegedi rendezvényen kimagasló kutatói életműve elismeréseként idén hét tudós vehette át az MTA Elnöksége által adományozott Eötvös József-koszorút. Bernáth Árpád, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Germán Filológiai Intézetének professor emeritusa, Gáspár László, a Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kar Közlekedésépítési Tanszék professor emeritusa, valamint Geszti Tamás Béla, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Fizikai Intézete professor emeritusa mellett több évtizedes kutatómunkája elismeréseként érdemelte ki a díjat Hegyi Klára, az MTA doktora, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének kutató professor emeritája, Jeney András Iván, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet professor emeritusa, Ovádi Judit, az MTA Természettudo­mányi Kutatóközpont tudományos tanácsadója és Szépvölgyi János, az MTA Természettudományi Kutatóközpont főigazgató-helyettese.

Az Akadémia Szily Kálmán-díját Hay Diana, az Akadémiai Levéltár osztályvezetője kapta. Az Oláh György-díjat Soós Tibor, az MTA Természettudományi Kutatóközpont kutatócsoport-vezetője vehette át. A Wigner Jenő-díjat Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal volt főigazgatója, valamint Török Szabina, az MTA doktora kapta.

A Bruckner Győző-díjat Kéri György, a biológiai tudomány doktora, a Semmelweis Egyetem egyetemi tanára, a 40 éven aluli kutatóknak adományozott Bruckner Győző-díjat Mándity István, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa vehette át. Pungor Ernő-díjas Kónya Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára lett. A Mol Tudományos Díjat megosztva Geiger András, a Mol Nyrt. termékfejlesztő mérnöke, Puskás Sándor, a Mol Group szakértője, Szabó Gábor, az MTA–SZTE Fotoakusztikus Kutatócsoport vezetője, Bozóki Zoltán, a kutatócsoport tudományos tanácsadója, Mohácsi Árpád, a kutatócsoport tudományos főmunkatársa, továbbá Varga Attila, a Hobré Laser Technology Kft. szoftverfejlesztő egység vezetője és Gulyás Gábor, a Hilase Fejlesztő, Gyártó, Szolgáltató Kft. munkatársa érdemelte ki.

A Mikó Imre-díjat, valamint a Magyar Közlekedési Közművelő­désért Alapítvány Mikó Imre-emlékplakettjét az aktív szakember kategóriában megosztva kapta Kirilly Kálmán, a MÁV Zrt. Pálya­vasúti Üzletág Biztosítóberendezési Osztály osztályvezetője és Szabó András, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetemi docense. Életmű-kategóriában Vincze Tamás okleveles közlekedésmérnök, a Vasúti Tudományos Kutató Intézet nyugalmazott igazgatója lett a díjazott.

Akadémiai Szabadalmi Nívódíjban Bozóki Zoltán, az MTA–SZTE Fotoakusztikus Kutatócsoport tudományos tanácsadója és Iván Béla, az MTA Természettudományi Kutatóközpont kutatóprofesszora részesült. A SZAB Ifjúsági Díjat Hegedus Ioan Andrei érdemelte ki az Hommage à Semmelweis című pályamunkájáért, amelyben újszerű megközelítéssel ábrázolja az anyák megmentője, Semmelweis Ignác munkásságát.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka