2013. április 4.

Szerző:
Paulik Katalin

Ubichem Kutató Kft. • ubichempharma.com

Szeretni kell azt, amit az ember csinál

Új távlatok nyíltak meg a közel két évtizedes szakmai múltra visszatekintő Ubichem Cégcsoport előtt új gyáregységének tavalyi üzembe helyezésével. A gyógyszer- és vegyipari alapanyagok kutatás-fejlesztésében való részvételéről, valamint a kísérleti stádiumban lévő gyógyszerhatóanyagok előállításáról ismert csoport ma már kereskedelmi mennyiségű alapanyag gyártására képes, és saját temékek, technológiák fejlesztésén dolgozik. „Szerencsére nagy érdeklődés mutatkozik a cégünk által nyújtott szolgáltatások iránt, mert Kelet-Közép-Európában egyedülálló az a szolgáltatási portfólió, amit nyújtani tudunk a vevőinknek – mondta Répási József ügyvezető igazgató.


Milyen trendek körvonalazódnak a gyógyszeripari kutatás-fejlesztésben?
− Európában számottevően visszaesett a gyógyszeripari kutatás volumene. Jelentős leépítések voltak a hazai kutatás-fejlesztésben is, kutatóközpontok zártak be, például a Sanofi gyógyszeripari nagyvállalat megszüntette a Chinoinban folyó K+F tevékenységét, az AMRI, a világ egyik vezető gyógyszerkutatási és -fejlesztési szolgáltatásokat nyújtó cége bezárta magyarországi központját, és sok kisebb cég is eltűnt a piacról. Az a fajta kutatás-fejlesztés, ami korábban volt a gyógyszeriparban, sajnos nem tartható fenn, mert Európa − Magyarországot is beleértve − túlságosan drága ehhez a tevékenységhez, és azok az európai cégek, amelyek ki­zárólag K+F szolgáltatásokból kívántak megélni, most komoly nehézségekkel küzdenek.

A Ubichem Pharma Manufacturing Kft. hidrogénező üzeme

A legnagyobb bevételeket biztosító originális molekulák szabadalmi védettsége ezekben az években lejár. Mit tesznek a gyógyszergyártók eb-ben a helyzetben?
− Egyrészt a nagy gyógyszergyárak igyekeznek valamilyen módon kompenzálni a generikus gyógyszerek okozta évi 30-50 milliárd dolláros bevételkiesésüket. A megtakarítás egyik módja a hatékonyság növelése, a másik a K+F kiadások csökkentése. Több tízezer embert küldtek el a nagy gyógyszeripari vállalatok kutató-fejlesztő részlegeiből, és a leépítések tovább folytatódnak. Másrészt megvásárolnak kisebb gyógyszergyárakat, olyan innovatív biotech cégeket, amelyeknek biztató gyógyszermolekula-jelöltjeik vannak, továbbá Ázsiába viszik a K+F tevékenységüket, ahol a kutatási költségeik a töredékét teszik ki az európainak. Közben elindult szerencsére egy számunkra kedvező folyamat is, mivel a gyógyszergyáraknak megéri többet fizetniük egy megbízható európai beszállítónak a klinikai fázishoz szükséges gyógyszerhatóanyagokért, mert így biztosak lehetnek abban, hogy időben megkapják, és nem borul fel az erre épülő sokkal költségesebb klinikai fázis kísérleti terve. A Ubichemnél éppen jókor jött a többségitulajdonos-váltás, mert új irányba tudtunk elindulni, és ma már a kísérleti stádiumban lévő gyógyszerhatóanyagok előállításán túl képesek vagyunk kereskedelmi mennyiségű alapanyag és köztitermék gyártására is. Így sokkal szélesebb körben tudjuk kielégíteni a vevőink igényeit, és büszke vagyok arra is, hogy nálunk az irányváltás nem járt leépítéssel.

Magas színvonalú szellemi terméket, nagy hozzáadott értéket elő­állító munkatársak kellenek a fejlődéshez, no meg pénz, nyilatkozta korábban. Mi valósult meg ebből?
− Úgy gondolom, hogy jó irányban in­dultunk el a mások kiszolgálásából fakadó kiszolgáltatott helyzetből a saját termékek gyártása felé. Tavaly júniusban a Euroventures IV. kockázatitőke-befektető alap révén kezdte el tevékenységét a nagy volumenű intermedier gyártásra szakosodott cégünk, a Ubichem Pharma Manufacturing Kft. A befektetést az Európai Unió Jeremie Alapja és a Svájci–Magyar Együttműködési Program tette lehetővé. Nagy az érdeklődés irántunk, ugyanis Kelet-Közép-Európában nincs még egy hozzánk hasonló cég. A Ubichem Kutató Kft.-ben százan, a Ubichem Pharma Manufacturing Kft.-ben nyolcvanan dolgoznak. Az új gyógyszeripari hatóanyagok, termékek, technológiák korai fejlesztése és a méretnövelés a Kutatóban, a gyártás a nagytétényi gyáregységben történik. Az egymásra épülő tevékenységek miatt nagy az átjárhatóság a cégcsoporton belül, a kollégák mindenben segítik egymást. Azt tervezzük, hogy tehetséges szakemberekkel tovább bővítjük a céget, már most is szinte hetente vannak új belépőink a kutatás-fejlesztésben és az analitika területén. Már nem elégszünk meg az organikus fejődéssel, igyekszünk olyan kiválóan képzett szakembereket akár külföldről is hazacsábítani, akik kész tudást hozhatnak a Ubichemhez. Az elmúlt évben például egy külföldi magyar vegyész csatlakozott hozzánk. Valamennyire megmaradt ugyan a kutatás-fejlesztési szolgáltatásunk, de az új befektetővel lehetővé vált számunkra a saját termékek fejlesztése is. Magas hozzáadott értékben gondolkodunk, igényes technológiák kidolgozásán, amit nem könnyű lemásolni, és nem fog később megjelenni Ázsiában. Hiszek abban, hogy Magyarország és egész Európa jövőjének a záloga az, ha értéket teremtünk, amit meggyőződésem szerint csak termeléssel, valamilyen megfogható dolognak az előállításával lehet elérni, ami persze lehet szellemi termék is.

Gyógyszerhatóanyagok előállítására szolgáló berendezés a Ubichem Kutató Kft. üzemében

Melyek a beüzemelést követő néhány hónap tapasztalatai, milyen eredményekről lehet beszámolni?
− Jól indult a munka, kiváló projekteken dolgozunk, és a jövőre nézve is biztató előjeleket látok. Azonban az új gyáregység, amely a Chinoin nagytétényi üzemegységének egy része, még nincs teljesen kész. Sok százmillió forintos beruházással kezdtünk, amit még folytatnunk kell, valószínűleg további sok százmillió forinttal. A termelőüzemek egy részét már felújítottuk, és további beruházásokkal kívánjuk bővíteni a termelőkapacitásunkat. Azt tervezzük, hogy a jelenlegi négy telephelyünkből kettőt tartunk meg hosszú távon, és a későbbiekben Nagytéténybe vinnénk át a kutatást is. Eddig tisztán projektcég voltunk, vagyis minden megbízásért keményen meg kellett küzdenünk, és ugyan biztos vagyok abban, hogy a jövőben is küzdeni fogunk, de más lesz a munka jellege. Most már hosszú távú szerződéseket szeretnénk kötni, ezen dolgozunk jelenleg is egy német gyógyszergyárral, ami milliárdos nagyságrendű éves bevételt hozhat a cégünknek.

Egy, a régi partnerek közül?
− Nem, ez egy új kapcsolat, amely tavaly októberben kezdődött, ugyanis elégedetlenek voltak az indiai beszállítójukkal, és szerettek volna egy megbízható európai partnert találni helyette. Hároméves keretszerződést írtunk alá, ami két évvel meghosszabbítható, jelenleg a részszerződéseken dolgozunk. Remélem, egy-két héten belül ez is megtörténik.

Ez a megrendelés milyen mértékben kötné le a jelenlegi kapacitá­sukat?
− Úgy gondolom, 30-40 százalékát kötheti le a nagytétényi üzem kapacitásának, amelynek a bővítésén folyamatosan dolgozunk. Közben szintén hosszú távú szerződésről tárgyalunk egy svájci-amerikai partnerrel, akit arról már sikerült meggyőznünk, hogy a technológiai fejlesztésükkel minket bízzanak meg. Ezen dolgozunk most.

A Ubichem nemzetközi színvonalú szolgáltatásokat nyújtó analitika laboratóriuma

Hogyan tudják biztosítani az ezekhez a projektekhez szükséges for­rásokat?
− Banki hitelek bevonása továbbra is igen nehéz, úgy gondolom, hogy befektetői források jöhetnek szóba, a Jeremie Alapot lehetne bevonni, és a partner cég is beléphet társfinanszírozóként. Mindenesetre ezekhez a projektekhez tudjuk biztosítani a forrásokat.

Szakterületükön a régió vezető cégévé váltak. Mi a sikerük titka?
− Szeretni kell azt, amit az ember csinál, alapvetően ez a titok, persze jó szakemberek is kellenek hozzá, és úgy gondolom, hogy nekem nagyon jó kollégáim vannak. Ezen a bizalomra épülő, érzékeny területen jó, ha a partnerek azt látják, hogy mi nem egyszerűen csak egy munkának tekintjük, hanem szívünket-lelkünket beleadjuk abba, amit csinálunk. Egyre inkább azt tapasztalatom, hogy az évek múlásával sokkal könnyebben tudunk üzletet kötni, mert a partnerek elhiszik nekünk, hogy képesek vagyunk rá, pedig gyakran nagyon nehéz feladatot kapunk. Márpedig ez egy viszonylag szűk kör, és ha valaki megbízható, annak híre megy, ami bármilyen marketingnél többet ér.

Kutatólaboratórium a Ubichemnél

Úgy gondolom, hogy a sikerhez fontos még a megfelelő helyen, megfelelő időben való jelenlét is…
− Igen. Mi például kereskedelmi képviseletet működtetünk Angliában és az Egyesült Államokban. Képviselői szerződést kötöttünk egy olaszországi céggel, de van képviselőnk Brazíliában, mert az egy növekvő piac, amire érdemes odafigyelni, valamint Németországban, mert úgy gondoljuk, hogy anyanyelvi képviselővel kell jelen lennünk Európa legerősebb gazdaságában. Jelenleg pedig tárgyalunk a japán és a dél-koreai képviselet lehetőségéről.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka