2017. október 6.

Szerző:
S. K.

Találd fel magad!

Október elején hirdették meg a Magyar Innovációs Szövetség által, az Emberi Erőforrások Minisztériumával és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott főtámogatással szervezett 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt.


Az eseményt Jakab Roland az Ericsson Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, mint házigazda nyitotta meg. Kiemelte, hogy a Verseny remek lehetőséget biztosít a fiataloknak, hogy megmutassák magukat és az ötleteiket.
Palkovics László, államtitkár, a Verseny fővédnöke az EMMI nevében köszöntötte a meghívottakat és beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarország az élen jár a tehetséggondozásban, azonban mindig van mit tennünk az előrelépés érdekében. Ösztönözte a fiatalokat, hogy éljenek ezekkel a lehetőségekkel és ne féljenek megmutatni magukat.
Ezután Pakucs János a szervezőbizottság elnöke és a MISZ tiszteletbeli elnöke hivatalosan is bejelentette a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt és ismertette a feltételeket.
Pálinkás József, a Verseny társfővédnöke, az NKFIH elnöke felhívta a fiatalok figyelmét arra, hogy keressenek inspiráló környezetet és lássanak neki a munkának. Kiemelte továbbá, hogy nagyon fontos a fiatalok támogatása és inspirálása, amelyet a NKFIH is fontos feladatának érez, hiszen a fiatalok új ötleteikkel megalapozzák a versenyképes kutatásokat.
Ivánka Gábor, zsűritag mutatta be azt a három fiatalt, akik a 2017. évben nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket értek el.
Zárszóként Szabó Gábor, a MISZ elnöke elmondta, hogy a fiatalok prezentációi is bizonyítják, milyen nagy szükség van erre a tudományos és innovációs versenyre. Hangsúlyozta, hogy a beadási határidőre mindösszesen a kreatív ötleteket kell benyújtani, a 2. fordulóban azonban már működőképes eszközöket, befejezett projekteket is prezentálni kell.

A versenyre egyénileg vagy kétfős csapatba szerveződve pályázhat minden, 1997. október 1. és 2004. augusztus 31. között született fiatal, aki még nem kezdte meg felsőoktatási tanulmányait. Határon túli magyar fiatalok is pályázhatnak.

Pályázni műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, valamint matematikai területről bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató- vagy fejlesztő-, illetve tudományos munka eredményével lehet. Továbbá pályázni lehet a National Instruments myDAQ nevű termékének újszerű, máshol nem használt vagy publikált mérési vagy adatgyűjtési eljárásának kidolgozásával, illetve konkrét gyakorlati feladatok megoldására irányuló alkalmazással is. A versenyen bármilyen egyéb versenyre vagy pályázatra készített pályamunkával, illetve műszaki alkotással is részt lehet venni.

A kidolgozandó vagy megoldandó feladat maximum 2 oldalas vázlatát e-mailben kell eljuttatni 2017. november 28-ig a verseny titkárságára.

A pályázat elfogadásáról 2017. december 22-ig minden pályázó értesítést kap.

Az első fordulóban elfogadott pályázatok részletesen kidolgozott leírását         2018. március 30-ig beérkezően kell beküldeni a verseny titkárságára.

A zsűri a probléma megközelítésének eredetiségét és kreativitását; a kidolgozás alaposságát, illetve tudományos értékét; az írásos anyag, illetve műszaki alkotás (vagy modell) színvonalát, illetve az elkészített eszköz működőképességét; a projekt befejezettségét (koncepció, konklúzió) és hasznosíthatóságát; az eredmények világos értelmezését egyaránt figyelembe véve értékeli.

A pályázóknak 2018. április 16–26. között, egy maximum 5 perces prezentációt kell tartaniuk, melyre el kell vinniük saját készítésű modelljeiket, a műszaki megoldásokat, kísérleti berendezéseket.
Az ünnepélyes díjátadásra 2018 májusában, kétnapos kiállítás keretében kerül sor. A legjobb pályaműveket 2018 szeptemberében, a Kutatók Éjszakáján is bemutatják.

Nyeremények

  • I. díj: (max. három) havi 30 000 Ft-os ösztöndíj egy évig;
  • II. díj: (max. három) havi 20 000 Ft-os ösztöndíj egy évig;
  • III. díj: (max. négy) havi 10 000 Ft-os ösztöndíj egy évig

a fiatalok szakmai, tudományos továbbfejlődésének támogatására.

A legjobb határon túli pályázó a Magyar Innovációs Szövetség egyösszegű,        100 000 Ft-os ösztöndíját kapja meg.
Az első és második helyezett fiatalokat segítő egy-egy középiskolai tanár egyszeri 100 000 Ft-os ösztöndíjban részesül.
Az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1–3. helyezettjei 30 többletpontra jogosultak a felsőoktatási felvételi eljárás során.
A legjobb három pályázat lehetőséget kap 2018 szeptemberében, Dublinban, az EU Fiatal Tudósok Versenyén való részvételre, ahol további értékes pénz- és különdíjakat lehet nyerni (3500–7000 euró).
A versenyen kiválasztott tehetséges fiatalok további nemzetközi versenyen, utazásokon vehetnek részt.

A pályázatok beküldése illetve a pályázattal kapcsolatos bővebb információk: Magyar Innovációs Szövetség, innovacio@innovacio.hu, tel.: +36 1 430 3330, www.innovacio.hu


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka