2024. június 6.

Szerző:
Ötvös Zoltán

Távgyógyítás helyett

Nyolcvankét éves édesanyám élete nagy részében a felhőre úgy gondolt, mint a Napot eltakaró, földet áztató, havat hozó képződményre. Pár éve a felhő számára is új értelmet nyert. Olyan valamit jelent, amit nem lát, ám mégis létezik. Az orvos felírja a gyógyszert, de nem papírra, hanem bepötyög valamit a számítógépébe, és ő mehet a gyógyszertárba, mert a felhőből kiválthatja a pirulákat. Sokakkal ellentétben ott még nem tart, hogy az internetről szerzett ilyen-olyan információk alapján diagnosztizálja magát.

Kép: Depositphotos/scanrail

A Semmelweis Egyetem közelmúltban ismertetett felmérésében olvastam, hogy öt ember közül négy használja az e-receptet, a páciensek kétharmada pedig kért már online vizsgálati időpontot, beutalót. A koronavírus-járvány után 91 százalékra nőtt azok aránya, akik egészséggel és betegséggel kapcsolatos kérdésekben használják a világhálót. Az online információgyűjtés legfontosabb felületei a weboldalak, a közösségi média platformjai és a videómegosztó oldalak. A páciensek mintegy 70 százaléka az orvoshoz fordulás előtt és után is innen tájékozódik.
Az új, országos felmérésből az is kiderült, hogy manapság a hatvan év feletti korosztály egyre nyitottabb a digitális megoldásokra, sokan okostelefont és internetet is használnak. Ennek a korosztálynak azonban továbbra is a személyes orvos-beteg találkozó a legfontosabb, a digitális megoldások másodlagosak, csak kiegészítő jellegűek.
Meggyőződésem, hogy minden korosztálynak így kellene ehhez viszonyulnia. Tájékozódni, de a döntést nem a webdoktorra, hanem a háziorvosra bízni.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka