Teljes kép vagy részletek?

Kutatások alapján a 2010 után született gyerekek gondolkodásmódja és világlátása randikálisan megváltozott, és ezért a folyamatért a születésüktől őket körbevevő digitális eszközök a felelősek. Minden esély megvan arra, hogy a jövőben az alfa-generáció gyerekei egészen másfajta tanítási módszert, illetve tananyagot igényelnek majd.


Az ELTE Diagnosztika és Terápia Kiválósági Program keretében működő Alfa Generáció Labor legújabb kutatása arra kereste a választ, hogy az úgynevezett globális fókusz, azaz egy teljes kép gyors felmérése mennyire működik azoknál a gyerekeknél, akik sokat mobiloznak.

Forrás: Alfa Generáció Labor, ELTE

Az eredmény alapján elmondható, hogy az érintett gyerekek elsősorban a részletekre koncentrálnak, és csak utána figyelik meg a teljes képet. Ez a gondolkodásmód pedig jelentősen lassítja a döntési folyamatot, vagyis megnöveli a reakcióidejüket. Ez a hatás gyerekeknél különösen markáns lehet, mert ebben az időszakban az agy még könnyen alakítható, és a folyamatos esz­közhasználat akár hosszú távú hatásokat is magával vonhat. Lehetséges, hogy a jövőben ezek a gyerekek másfajta tanítási módszert, illetve tananyagot igényelnek majd.

Az eddi­gi kutatások szerint azok az emberek, akik inkább a részletekre fókuszálnak, jobbak az analitikus gondolkodásban, azonban kevésbé kreatívak, és szociális téren is lehetnek hiányosságaik. Ez pedig a későbbiekben befolyásolhatja a pályaválasztásukat is, így hosszú távon a digitális eszközök közvetve jelentősen megváltoztathatják a világunkat.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka