Tervezés és kivitelezés

Négy év alatt megháromszorozta árbevételét a távhőszakmában piacvezetőnek számító Terra-21 Kft. A cég ügyvezető igazgatója, Rikker Tibor szerint a kiugró siker elsősorban a technológiai és a földrajzi nyitásnak volt köszönhető. Mint mondta, a kivitelezés mellett a jövőben a geotermikus távhőrendszerek tervezésével is szeretnének foglalkozni.


A Fővárosi Hulladékhasznosító Mű–Újpest–Újpalota távhőkörzetet összekapcsoló 2xDN600-as összekötő vezeték építése
Minek köszönhető, hogy egymilliárd forintos árbevételüket négy év alatt sikerült megháromszorozniuk?

– A vállalat húszéves története során kiemelt figyelmet fordított a folyamatos fejlesztésre, melyet új technológiák elsajátításával, a gépi felszereltség állandó korszerűsítésével, bővítésével és rendszeres szakmai továbbképzéssel értünk el. Alapvetően építőipari szolgáltató tevékenységet végzünk, közmű- és mélyépítéssel foglalkozunk, és 2002 óta vagyunk jelen a távhő területén is. Az első években a Főtáv kivitelezői voltunk, azonban néhány éve átléptük a főváros határait. Idén a többi között dolgoztunk Győrött, Békéscsabán, Pécsett és Miskolcon is. Mára piacvezetőnek számítunk a távhőépítők között. De nem mindig volt ez így: a 2008-ban kitört gazdasági világválság időszakában csökkentek a megrendelések, a túléléshez egy út vezetett, mégpedig a tevékenységi kör bővítése. Ettől kezdve víz- és csatorna­építéssel egészítettük ki a profilunkat. A néhány éve megvalósult területi expanzió és a profilbővítés mellett a technológiai szerelés megjelenésében rejlik sikerünk titka, melynek elengedhetetlen feltétele volt egy erős szakmai háttérbázis.

Győr Geotermikus Projekt, Bőnyi hőátadó állomás
Pontosan mit ért ezen?

– A technológiai szerelés alapja egy jól felszerelt mélyépítési háttér. A Terra-21 Kft.-nek négy kiemelkedően felszerelt mobil hegesztő műhelykocsija van, ezekkel minősített hegesztőink az ország bármelyik részében gyorsan tudnak elsőrendű munkát végezni. Emellett nehézgépparkunk is sokrétű, 1,4-től egészen 24 tonnáig mindenféle kivitelű és felszerelésű gép megtalálható benne. A legnagyobb feladatot a hegesztők folyamatos képzése jelenti, mert itthon minimálisra csökkent az erre szakosodott intézmények száma, éppen ezért saját kiképzőbázis létrehozását tervezzük, ahol a több évtizede a szakmában dolgozó hegesztőink kitanítják a fiatalokat. Természetesen megvan ennek a kockázata is: a megszerzett tudás ugyanis sokat ér külföldön is.

Takata Ipari Park, Miskolc
Jelenleg milyen kivitelezésekben vesznek részt?

– Az idei esztendő eddig kiegyensúlyozott: kapacitásainkat az év elejétől folyamatosan és maximálisan ki tudtuk használni, sőt olykor kölcsönzött munkaerőt is igénybe kellett vennünk. Részt veszünk egyebek között abban a fejlesztésben, melynek köszönhetően geotermikus hőenergiával működhet az Audi Győrben. A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy Győr és Pér között kellett megfúrni a mintegy két kilométer mélyen fekvő repedezett dolomitrétegig a kutat. Az abból nyert, körülbelül százfokos vizet pedig, miután hőenergiája jelentős részét kinyerték, visszasajtolják a talajba. A 22,5 megawattos kapacitású erőműből évi 82 ezer megawattóra hőenergiát nyerhet majd ki a tervek szerint a beruházó. Véleményem szerint az ilyen típusú beruházások jelenthetik a jövőt. Napenergiás megoldásokra még kevés példát találunk itthon, azonban a biomasszával és geotermikus energiával kapcsolatos fejlesztésekkel egyre gyakrabban találkozunk, ami hosszú távon csökkentheti gázfüggőségünket is.

Győr Geotermikus Projekt, Bőnyi hőátadó állomás

Az elért eredményeink ellenére sem dőlhetünk hátra: a közeljövőben a távhőrendszerek tervezésével szeretnénk tovább bővíteni portfóliónkat, és emellett azon dolgozunk, hogy a Molnál megszerezzük az előminősítést, és ezzel párhuzamosan létrejöjjön az olajipari céggel egy keretszerződés. Az elmúlt években nagy kérdés volt, hogy a létszám további bővülésével kilépjünk-e a kisvállalkozói körből. Az idei esztendő eredményei, a folyamatosan bővülő ügyfélkör azonban azt bizonyítják, átszakadt ez a visszatartó erő.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka