Tervezés mesterséges intelligencia alapokon

A BX POEM alapvetően nem a jelen, hanem a jövő technológiája, a mesterséges intelligencia segítségével ugyanis rendkívül rövid idő alatt képes a termelés optimális megszervezésére – foglalta össze a vállalat legújabb fejlesztését Tóth Gábor. A VariaTech Consulting Kft. ügyvezető igazgatóját a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) számára készült gyártásoptimalizáló megoldás részleteiről kérdeztük.


Miért van szüksége külön gyártástervezési rendszerre egy kkv-nak?

– Annak ellenére, hogy a termeléstervezésnek központi szerepet kellene betöltenie a termelővállalatok életében, a gyakorlat azt mutatja, hogy a cégek működésének ez mégis elszigetelt területe maradt. Emiatt sok esetben nincs meg az összhang a beszerzés, az értékesítés és a gyártás között, ami pedig nehézséget jelent az üzletmenet rugalmasságában és hatékonyságában. A gyártástervezés komoly szakértelmet követelő, időigényes, összetett feladat, ráadásul a folyamatos változások hosszadalmas újratervezést is igényelhetnek. Egy intelligens gyártástervező és optimalizáló rendszer azonban képes az erőforrások teljes körű kezelésére és a tervezésére.

Miben nyújt többet a BX POEM rendszer a korábbiaknál?

– A gyártástervező programok többsége az erőforrásokat korlátlan kapacitásként kezelve működik, ezért a terveket gyakran utólag kell a valós feltételekhez igazítani. A BX POEM komplett tervezést ad a gyártás szempontjából fontos erőforrások mindegyikére. A rendszer egyik legfontosabb előnye, hogy mindig érvényes és végrehajtható tervet hoz létre a gyártástervező számára. Mindez annak a – mesterséges intelligencián alapuló – tervező algoritmusnak köszönhető, amely egyszerre képes figyelembe venni és kezelni a gyártás során szükséges összes erőforrást (gépek, munkahelyek, szerszámok, alvállalkozók, dolgozók és egyéb korlátozó tényezők), azok maximális kapacitását és terhelhetőségét, valamint az erőforrások között fennálló explicit és implicit függőségeket. Ezenfelül szem előtt tartja, hogy minden szükséges alapanyag rendelkezésre áll-e, és minden megelőző munkafolyamat befejeződött-e. A tervező algoritmus képes arra, hogy néhány perc alatt több ezer valós gyártási tervet készítsen és hasonlítson össze. Ezek közül – a felhasználó által meghatározott feltételek és szempontok alapján – választja ki a cég számára legmegfelelőbb vagy legköltséghatékonyabb megoldást. Fontos kiemelni, hogy a gyártás során keletkező adatok folyamatosan visszakerülnek a BX POEM-be, mely az adatok alapján azonnal aktualizálja, frissíti a jelenlegi termelési tervet, így a képernyőn megjelenő terv mindig naprakész lehet.

A BX POEM képernyőképe
Létezik tehát a „tökéletes terv”?

– A termelés tervezéskor nagyon sok, egymás ellen ható szempontot kell figyelembe venni és mérlegelni, így minden körülmények között érvényes „tökéletes terv” – sajnos – nem létezik. Egyik pillanatban a költségek optimalizálásán van a hangsúly, máskor pedig egy fontos ügyfél rendeléseinek határidős teljesítése válik kritikussá, vagy egy speciális nagy amortizációs költséggel rendelkező gép folyamatos munkában tartása válik elsődlegessé. A felhasználók maguk határozhatják meg, hogy éppen milyen cél elérését várják el a rendszertől, melynek mesterséges intelligenciára alapuló termelésoptimalizálása törekszik azt a lehető leginkább teljesíteni.

Mennyi időre van szükség az optimalizáláshoz?

– Gyakorlatilag néhány perc elég a feladatok elvégzéséhez, a tervezés gyorsaságának köszönhetően pedig egy teljesen új dimenzió nyílik meg a tervező szakemberek számára. A BX POEM képes szimulálni a különböző, sokszor egymásnak ellentmondó optimum szempontokra adható termelési terveket, és ezeket összehasonlítva alternatívákat generálhat egy adott probléma megoldására.

Az optimalizált termelési terv kézi módosítására van-e lehetőség?

– Természetesen van. A rendszer felépítéséből adódóan képes az ütemezést valós időben végrehajtani, és a termelési tervben meglévő megkötések és feltételek hatásait a gyártási terven végigvezetni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy míg a termeléstervező a grafikus tervezőtáblán módosításokat végez – például áthelyezi a munkákat egy másik gépre vagy megváltoztatja a munkák sorrendjét –, addig a háttérben az algoritmus azonnal, valós időben újraszámolja a módosítás következményeit a megkötések és feltételek teljesülése érdekében. A tervező így még a módosítások befejezése előtt láthatja azok hatásait, és biztos lehet abban, hogy a képernyőn megjelenő tervváltozat helyes és végrehajtható. A termeléstervezőnek megvan az a lehetősége is, hogy több tervváltozatot hozzon létre, szimulációkat futtasson, a tervváltozatokat összehasonlítsa, és végül eldöntse, hogy melyik tervet fogadja el. Mindemellett a rendszer a termelés rövid, közép- és hosszú távú tervezését is támogatja a különböző tervezési periódusok eltérő igényeinek és szempontjainak együttes figyelembevételével.

Mekkora kihívást jelent egy ilyen gyártásoptimalizáló használata?

– A BX POEM kifejezetten felhasználóbarát, intuitív kezelőfelülettel rendelkezik, amit nagyon könnyű megtanulni és kezelni. A vizualizáció egyszerűen átlátható erőforrásonkénti vetületét mutatja a többdimenziós termelési tervnek. A grafikus formában megjelenő, már optimalizált terveket praktikus kézi tervezési eszközökkel egyszerűen és azonnal láthatóan lehet „finomhangolni”. Az összeállított termelési terv könnyen, egy mozdulattal jóváhagyható és gyártásba adható, jelentősen felgyorsítva a terv üzemi területre való juttatását.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka