2018. július–augusztus: jegyzet, portré, anyagtudomány, tudomány, zöldkörnyezet, Nemzeti Agykutatási Program, agykutatás, robotika, nanotechnológia, mikroszkópia, innováció, automatizálás, közlekedés, lézer, ipar 4.0, neutronkutatás, energiagazdálkodás, megújuló energia, építés, vízgazdálkodás, it
2018. augusztus 1.

Szerző:
S. I. K.

Tíz tematikus program indul

Egyebek mellett új internetbiztonsági megoldásokat, a fehérjetudományt és a lézertechnológiát érintő kutatások is kezdődnek tíz új projekt keretében, ezekre összesen ötmilliárd forintot nyertek a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) pályázatán.


„Cél, hogy a nyertes pályázatok ipari projektek, informatikai fejlesztések és társadalmi programok indítását eredményezzék” – mondta Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke az új pályázat eredményhirdetésekor. Az új kutatási projektek megvalósítására legfeljebb 48 hónap áll rendelkezésre.

A szegedi ELI lézeres kutatóközponthoz kapcsolódó egyik programot Pálfalvi László (Pécsi Tudományegyetem) vezeti: az elnyert 297 millió forintból azt vizsgálják, hogy a fotonok és az anyag atomjainak találkozásakor létrejövő gerjesztési jelenségek hogyan függnek az időtől nagyon rövid időskálán. Dombi Péter (MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont) irányításával azokat az ultragyors folyamatokat elemzik – a támogatás 281,8 millió forint –, amelyek a nanotechnológiai anyagi rendszerekben, illetve a lézerrel előállított részecskenyalábokban játszódnak le. A Petar Lambrev (MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont) vezette csoport tevékenysége arra példa, hogy az ELI-ben folyó kutatások nemcsak a fizikában, de a biológiában is áttöréseket hozhatnak. A 300 millió forinttal támogatott projekt keretében számos fotobiológiai kísérletet végeznek.

A Mesterséges Intelligencia Nemzeti Programot – erre 990 millió forint jut – Szegedy Balázs (MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet) koordinálja. A projekt résztvevői az elméleti matematikai kutatások és a gyakorlati, mesterséges intelligencián alapuló megoldások fejlesztését kapcsolnák össze. A magyar társadalom biztonságát elősegítő Nemzeti Program részeként Pócsi István (Debreceni Egyetem) – az elnyert összeg 298,6 millió forint – kollégáival a komoly közegészségügyi veszélyt jelentő aflatoxinokat kutatja. Buttyán Levente (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) vezetésével – 300 millió forintból – a ma még nem informatikai eszközöknek tekintett berendezéseket (kávéfőző, fűtés, világítás, közlekedési lámpák) érintő támadások elleni hatékony védelmi eljárásokat fejlesztenek.

A 242,6 millió forintot elnyert Kende Anna (Eötvös Loránd Tudományegyetem) kutatási témája az a képesség, hogy az egyén és a közösség felismeri és kezelni tudja a mindennapi életét, illetve a társadalom magasabb szintjeit fenyegető veszélyhelyzeteket. Wéber Zoltán (MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont) irányításával – 206,4 millió forintból – a földrengésbiztos építkezést elemzik.

A Tiszta ivóvíz Nemzeti Programot – az elnyert támogatás: 995 millió forint – Engloner Attila (MTA Ökológiai Kutatóközpont) vezeti. A projektben kiemelt figyelemmel vizsgálják a vízbázisokat. A Fehérjetudomány és Alkalmazásai Nemzeti Programot – az elnyert támogatás 999,9 millió forint – Perczel András (ELTE) irányítja. A program célkitűzése a hazai fehérjekutató műhelyek közötti rendszerszintű együttműködés kereteinek létrehozása.

A 2014 óta támogatott nemzeti kutatás-fejlesztési programok témái és támogatási keretösszegei

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 2014 óta 16 tematikus programot finanszírozott összesen mintegy 80 milliárd forint keretösszeggel.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020

Innotéka